Počelo sakupljanje potpisa za spas Meandra Landža

Dodajte komentar

Grupa građana Stop kolektoru u Centar Danilovgrad pokrenula je peticiju kako bi zaustavila planiranu gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na meandru Landža.

Peticija je dostupna na sajtu epeticije i od danas se može potpisati elektronskim putem klikom OVDJE

Pravo potpisa imaju državljani Crne Gore i stranci sa prebivalištem u Crnoj Gori. Da biste popunili peticiju potrebno je da unesete svoje podatke: Ime i prezime, JMBG, broj lične karte i email adresu. Potrebno je unijeti i slova poput Ć, Č, Š i sl. ukoliko ih ime ili prezime sadrže. Popunjeni podaci nisu javno vidljivi.

Da bi peticija stigla na razmatranje u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma potrebno je da se sakupi 3 000 potpisa podrške.

Peticija je aktivna do 29. oktobra 2021. godine do 14:22h

Peticija je upućena ka Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i glasi:

“Mi, građani okupljeni oko ideje o promjeni lokacije na kojoj se planira graditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Danilovgradu, Meandar Landža, izražavamo nezadovoljstvo namjerama lokalne samouprave da jedinu rekrativnu zonu, prostor koji je prirodno dat da bude gradski park, trajno degradira.

Zahtijevamo:

– promjenu lokacije na kojoj se planira graditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda;

– da se meandar Landža, u odnosu na planske dokumente, privede namjeni rekreativne zone i gradskog parka,

– uzme u obzir blizina centra grada, opštinskih, zdravstvenih i obrazovnih institucija

– koje se nalaze od 150 do 500m od lokacije na kojoj se planira gradnja PPOV-a – pronađe nova lokacija za planirano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda,

– Na PPOV, koji bi se izgradio na novoj lokaciji, priključi danilovgradska industrija, farme i ostali zagađivači, – Da se redovno vrše biohemijske i fizičke, fizićko-hemijske i hemijske analize vode i vazduha u Danilovgradu (gradsko jezgro, Spuž, Martinići)

– Da se vrši redovno informisanje građana o pravu na zdravu životnu sredinu kao i stanju životne sredine, kvaliteta vazduha i vode iz rijeke Zete.

Posebno apelujemo na čelnike ministarstava, Vlade, Skupštine i opštine Danilovgrad čiji građani polažu prava na korišćenje Landže, da ne daju podršku izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda već da pronađu novu lokaciju!”

Izvor: volimdanilovgrad.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *