Hotelski kompleks Korali u Sutomoru nakon rekonstrukcije imaće 408 soba, bazene, rekreativni centar (foto)

Dodajte komentar

Preduzeće HTP Trend Korali planira rekonstrukciju i dogradnju turističkog kompleksa Korali u Sutomoru. To se može vidjeti u idejnom rješenju projekta koje je objavljeno na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a na koji je saglasnost dao i glavni državni arhitekta.

Kako je objašnjeno u projektu za čiju izradu je bila zadužena Zetagradnja, prema datoj lokaciji postojeći objekti se nalaze u okviru UP 1,u zoni A DUP-a Brca u Sutomoru. Urbanistička parcela je ukupne površine 25.997,58 m2 sa postojećim objektima neto površine 13.321 m2.

Hotel Korali izgrađen je 1968. godine, a postojeći objekti A,B i C su najvećim dijelom u funkciji smještajnog kapaciteta sa postojećih 325 soba.

– Imajući u vidu činjenicu da je važećim Planskim dokumentom na ovoj lokaciji dozvoljena fazna izgradnja i rekonstrukcija turističkih objekta, investitor HTP Trend Korali je otpočeo rekonstrukciju objekta C. Nakon otpočinjanja radova, a zbog složenosti rekonstrukcije i sanacije konstrukcije Bloka C, te zahtjevnosti same investicije kako sa građevinsko-arhitektonskog, tako i sa finansisjkog aspekta koji podrazumijava značajna ulaganja, investitor je pristupio detaljnoj analizi ostalih blokova u kompleksu i ispitivanju njihovog stanja konstrukcije nakon oštećenja izazvanih zemljotresom 1979. godine – objašnjeno je u dokumentu.

U skladu sa analizom postojećeg stanja konstrukcije, investitor je donio odluku da shodno smjernicama iz planskog dokumenta pristrupi izradi elaborata o rušenju postojećih objekata – izuzev bloka C i izradi idejnog rešenja novih objekata i sadržaja hotelskog kompleksa većeg nivoa opremljenosti i kapaciteta i po standardima za kategoriju 4 do 4+ zvjezdice, a sve u okviru postojećih gabarita zatečenog stanja.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Zetagradnja/Idejno rješenje)

Prema urađenom idejnom rješenju planirana je fazna realizacije izgradnje novih objekata i sadržaja hotelskog kompleksa. Kako je navedeno, kompleks će zadržati položaj i gabarit blokova A i B, ali se između njih planiraju objekti D i E na samom ulasku u kompleks od strane glavne saobraćajnice, a smještajni kapaciteti se proširuju na 408 soba.

U okviru prve faze planirani su radovi na urbanističkoj parceli od 3.127,62m2 i obuhvata objekte D (spratnosti Po+3S+P+2 i BRGP 3465,67m2) i E (spratnosti 3G i BRGP 4425,48m2) koji su većim dijelom ukopani u teren i čija izgradnja je planirana na samom ulazu u kompleks, od strane glavne saobraćajnice.

Spratnost objekta D je Po+3S+P+2 i imaće BRGP 3465,67m2. U prizemlju objekta D je planirana recepcija sa administracijom, lobi bar sa terasom i komunikacije za goste i zaposlene odvojeno. Na dva sprata iznad recepcije su predviđene smještajne jedinice većih površina – 12 porodičnih soba. Na nivou -1 je planirana administracija i toalet za goste hotela, na nivou -2 rekreativni centar za goste (teretana, joga, frizerski i kozmetički salon), na nivou -3 zatvoreni unutrašnji bazen sa pratećim sadržajima, dok je nivo -4 (podrum) potpuno ispod zemlje i planiran za smještaj i servisirenje bazenske opreme kao i toplu vezu sa blokovima A,B i C, kad je u pitanju komunikacija gostiju do smještajnih jedinica. Komunikacija zaposlenih je planirana odvojenim liftom i stepeništem.

Objekat E predstavlja troetažni garažni i magacinski prostor koji je ukopan ispod kružnog toka. Sa glavne saobraćajnice jedan dio puta, uz koji je obezbijeđeno 21 parking mjesto na parteru, vodi do kružne silazno-uzlazne rampe za podzemne etaže. U garažama je predviđeno 80 parking mjesta, vešeraj, tehničke prostorije i prostorije za skladištenje do kojih se može doći vozilima.

Druga faza predstavlja radove na dijelu urbanističke parcele od 10.999,50m2 na kojem je planirana izgradnja bloka A, objekta F (restoran) i objekta G (proširena kuhinja i event centar).

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Zetagradnja/Idejno rješenje)

Objekat A je spratnosti P+5 i ukupne BRGP 7.996,61. U sjevernom dijelu prizemlja nalazi se ulazni hol sa komunikacijama za 5 tipskih etaža sa 118 smještajnih jedinica, topla veza sa recepcijom bloka D i 6 soba za zaposlene sa nezavisnim komunikacijama. U južnom dijelu prizemlja bloka A je planiran nezavisan ulazni hol, sa toaletima za goste, iz kojeg se ide u restoran, snack bar ili level lounge na spratu.

Objekat F je spratnosti P+2 sa otvorenom krovnom terasom, ukupne BRGP 4.096,27m2. U prizemlju objekta je cca 1000 m2 restorana za oko 600 stolica i cca 500 m2 terase restorana za oko 400 stolica. Dio prizemlja objekta F je i otvorena kuhinja (show cooking) koja je funkcionalno povezana sa glavnom kuhinjom u objektu G. Iznad restorana je krovna terasa objekta F od cca 1000 m2, predviđena za zonu uz infinity pool sa barom kao i cca 600 m2 level lounge sa nezavisnom recepcijom u okviru bloka A.

U okviru objekta G spratnosti P+2 i ukupne BRGP 2.077,94 m2 planirana je hotelska kuhinja od cca 1.300 m2 sa pratećim magacinima na istoj koti, kao pristupna saobraćajnica. Na prvom spratu objekta predviđena je gradnja event centra od cca 800 m2, koji ima nezavisan ulaz iz prizemlja objekta G i vezu sa kuhinjom. U okviru event centra biće omogućeno organizovanje većih događaja (konferencije, vjenčanja) u zatvorenom prostoru i ima direktnu vezu sa kuhinjom. Ispred objekta G je ostvareno 27 parking mjesta za zaposlene i goste event centra, prenosi portal

Treća faze 3a podrazumijeva radove na urbanističkoj parceli površine 4.280,54 m2 i u okviru nje je planirana rekonstrukcija objekta C. Ovaj objekat je spratnosti P+4 i ukupne BRGP 6.603,88 m2, a imaće 148 smještajnih jedinica. Slijedi faza 3b u okviru koje će biti izgrađen novi objekat B. U sjevernom dijelu prizemlja objekta B nalazi se ulazni hol sa komunikacijama za 5 tipskih etaža sa 130 smještajnih jedinica, topla veza sa recepcijom bloka D i pet soba za zaposlene.

U južnom dijelu prizemlja planirana je igraonica za djecu sa nezavisnim ulazom, dvorištem i vezom sa recepcijim bloka B, snack bar sa toaletima koji opslužuju otvoreni bazen. Objekat B biće spratnosti P+5 i ukupne BRGP 8.263,75 m2.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Zetagradnja/Idejno rješenje)

Četvrta faza predstavlja dio urbanistička parcele od 5.56,84 m2 na kojem je planirana izgradnja otvorenih bazena za djecu i odrasle. Vodena površina bazena je cca 1.590 m2, a tehničke prostorije za bazensku opremu smještene su u podzemnom dijelu uz bazen. Oko bazena može da se postavi oko 300 ležaljki i zajedno sac ca 320 mjesta u snack baru sa terasom, čime se obezbjeđuje dovoljan broj mjesta za predviđeni broj gostiju i kapacitet hotela.

Dio parcele od cca 11.030 m2 obuhvata zelene krovove, žardinjere u parteru, slobodne površine u okviru turističkih zona sa najvećim stepenom održavanja , gdje je zadržano postojeće vitalno i funkcionalno drveće i planiran veliki broj novih sadnica prema projektu pejzažnog uređenja.

Postojeće sadnice maslina, gdje ih nije moguće uklopiti I zadržati, se presađuju u okviru iste parcele. Pored pomenutog, planirano je i vertikalno ozelenjavanje prednje fasade novog objekta D. U svim dijelovima kompleksa je omogućen je nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad licima sa posebnim potrebama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *