Prodaja Plantaža smanjena za više od 40 odsto

Dodajte komentar

Odbor direktora kompanije “13. jul Plantaže” van snage je stavio Odluku o otpisu stambenih kreditnih obaveza zaposlenih prilikom odlaska u penziju, kao i Odluka o visini sredstava za isplatu stimulative otpremnine.

U saopštenju Odbor direktora se pohvalio da su time “napravljene značajne uštede”, ali se ne navodi i iznos.

Nakon sjednice, saopšteno je da je prodaja je u prošloj godini smanjena za više od 40 odsto, a u Crnoj Gori za 50 odsto.

“U apsolutnom iznosu prodaja je smanjena sa 27,2 miliona eura u 2019. godini na 15,8 miliona u prošloj godini. Kompanija “13. jul Plantaže” je više pogođena dejstvom korona virusa od turističke privrede. Manja prodaja za 11,5 miliona eura se poklapa sa dugovanjem kompanije prema dobavljačima, državi i ostalim prispjelim obavezama. Prije početka djelovanja pandemije, prijevremeno je uplaćen iznos za dug poreza i doprinosa od 3,5 miliona eura, iako je postojao ugovor o restrukturiranju kredita”, navodi se u saopštenju.

Navode i da je trenutna kreditna zaduženost kompanije 21,4 miliona eura.

“Ali je potrebno naglasiti da se radi o obavezama koje dospijevaju do 2028. godine. Imajući to u vidu, ovaj podatak treba analitički posmatrati u vremenu u kojem dospijevaju kreditne obaveze. Pojedine tranše dospijevaju u narednih osam godina, za koje je potrebno platiti ukupne kamate u iznosu od 2,2 miliona eura ili manje od 300.000 prosječno godišnje. Uz realizaciju koja je ostvarivana prije pojave koronavirusa, vraćanje kredita ne bi predstavljao problem za kompaniju. U vrijeme na koje se ova informacija odnosi nije donijeta nijedna odluka o novom zaduženju, o čemu je Odbor direktora posebno vodio računa”, navodi se u saopstenju.

Odbor direktora je u saopštenju podsjetio da su u posljednjih 12 godina u kompaniji realizovane investicije u vrijednosti 39 miliona eura, te da je podignuto preko 600 hektara novih zasada.

“Državi je, po raznim osnovama, uplaćivano oko deset miliona eura godišnje. Poslovanje ove Kompanije, koja je globalna i tržišna, a ne monopolska, tangira direktno i/ili indirektno 16-18 hiljada naših građana. Vrijednost aktive na dan 31.12.2019. godine iznosila je 145.252.584 eura. Smatramo da ovi pokazatelji šalju jasan signal akcionarima da, u ovoj složenoj situaciji, finansijski podrže kompaniju “13. Jul – Plantaže””.

Novi Odbor direktora u saopštenju navodi da je u svom četvoromjesečnom radu imao kontinuiranu saradnju sa sindikatom i menadžmentom u rješavanju problema Kompanije.

Saopšteno je i da Plantaže zbog uticaja koronavirusa ne mogu opstati bez pomoći države.

“Koje do sada nije bilo u dovoljnoj mjeri, i stoga u potpunosti podržavamo namjeru Vlade Crne Gore da učini sve što je u njenoj moći da, u zakonskim okvirima, pomogne revitalizaciju kompanije”.

Dodali su i da su aktivnosti na obnovi saradnje sa ruskim tržištem, kao i nastojanja da se poveća plasman na ostala tržišta, “neki od pozitivnih signala, koji će značajno ublažiti negativne efekte uticaja koronavirusa na poslovanje Kompanije”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *