Realne zarade manje tri odsto

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore procijenila je da su u 2018. godini realne zarade opale za tri odsto u odnosu na 2017. godinu.

“Prosječna bruto i neto zarada u periodu januar-novembar 2018. iznosile su 766 eura odnosno 510 eura, što je približno isti nivo u odnosu na uporedni period 2017. godine. Kao rezultat dinamike cijena i nominalnih zarada procjenjujemo da će realna zarada u 2018. opasti za oko 3,0%”, piše u Programu.

Pošto je Vlada procijenila da je ekonomija u prošloj godini godini porasti po realnoj stopi od 4,1 odsto, to znači da se u Crnoj Gori dešava ekonomski paradoks da plate stagniraju uprkos visokoj stopi rasta privrede.

U 2018. godini, prema Programu do 2021. godine, nastavljeno je poboljšanje stanja na tržištu rada, što je prije svega posljedica rasta ekonomske aktivnosti, i s tim u vezi povećane tražnje za radnom snagom, ali i rezultat podsticaja za samozapošljavanje i aktivne politike zapošljavanja.

“Tokom prvih devet mjeseci 2018. godine, na tržištu rada evidentno je povećanje zaposlenosti i smanjenje broja nezaposlenih. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi (ARS) zaposlenost je porasla za 2,5%, prosječan broj zaposlenih iznosio je 237.500, dok je prosječan broj nezaposlenih iznosio 41.500, što je 4,3% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu bila je 14,1%, stopa aktivnosti je iznosila 57,6%, i veća je za 1,2 p.p u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Ovakva dinamika je prije svega rezultat rasta zaposlenosti u građevinskom sektoru, koji je, prema administrativnim podacima za jedanaest mjeseci iznosio 11,3%.”, piše u Programu

Broj zaposlenih, prema administrativnim podacima, za period januar-novembar povećan je za 3,8%, a registrovana stopa nezaposlenosti krajem novembra iznosila je 18,4%, što je za 4,2 p.p. manje u odnosu na isti period prethodne godine. Visok rast zaposlenosti zabilježen je u trećem kvartalu 2018. (4,5%)

“Podaci o broju zaposlenih po proizvodnim sektorima pokazuju značajan rast zaposlenosti u sektorima građevinarstva, prerađivačke industrije, transporta i turizma. Povećanje zaposlenosti je rezultat snažne investicione aktivnosti i rasta turističkog prometa. Na osnovu zabilježenih pozitivnih kretanja na tržištu rada, kao i nastavka ekonomskog rasta u drugoj polovini godine, procjenjuje se da će ukupna zaposlenost ostvariti godišnji rast od 2,2%, vođen prije svega rastom zaposlenosti u privatnom sektoru”, navodi se u Programu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *