Naslovne strane dnevnih novina za 22. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Proizvođačke cijene porasle 2,9 odsto

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u oktobru su u odnosu na septembar porasle 0,4 odsto, pokazuju podaci Monstata. – Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u oktobru su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle 2,9 odsto navodi se u saopštenju. Stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda u prvih deset mjeseci u odnosu na isti period prošlogodišnji period iznosila je 1,5 odsto.

M-tel plaća devet centi manje zbog ulaganja

Vlada je predložila Ustavnom sudu da ne prihvati inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti njene odluke o korišćenju pružnog pojasa, odnosno visini mjesečne naknade za korišćenje optičkih telekomunikacionih vodova u pružnom pojasu jerje ocijenjeno daje u skladu sa Ustavom. Telekom je u inicijativi Ustavnom sudu naveo da on korišćenje plaća 20 centi po metru čime je, kako tvrde, narušena konkurencija. – Direktni konkurent na tržištu M-tel za istu uslugu plaća naknadu u iznosu od 11 centi po dužnom metru.

RAE izdala licencu kompaniji Humci BS

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) izdalaje cetinjskoj kompaniji Humci BS licencu za obavljanje djelatnosti skladištenja tečnog naftnog gasa. Licenca se izdaje na deset godina i važi do 15. novembra 2028. godine.

Vijesti

Dnevne novine

Traže od EU 55 miliona za drugu dionicu auto-puta

Dionica Mateševo-Andrijevica auto-puta BarBoljare, čija izgradnja treba da počne odmah nakon prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, koštaće 273 miliona eura, od čega 54,6 miliona treba da bude obezbijeđeno sredstvima Evropske unije kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir.

Humci BS distribuiraju tečni gas

Cetinjska kompanija Humci BS moći će u narednih deset godina da skladišti i distribuira tečni gas na teritoriji Crne Gore. Naime, Regulatorna agencija za energetiku (RAE) izdala je ovoj kompaniji licencu za obavljanje djelatnosti skladištenja tečnog naftnog gasa. U pitanju je desetogodišnji sertifikat za ove aktivnosti, koji će važiti do 15. novembra 2028. godine.

Izbrisana Koni konfekcija

Nikšićko preduzeće Koni konfekcija izbrisano iz registra Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CDA), nakon što je završen stečajni postupak, saopšteno je iz Montenegroberze. Stečajni upravnik nikšićkog preduzeća Veljko Rakočević, ranije je najavio da će stečajni postupak, pokrenut krajem 2012. godine, biti završen, jer su nepokretnosti firme parcijalno prodate za ukupno oko 100.000 eura.

Dan

Hoće kruzere u Zelenici

Za nas u Herceg Novom je ova 2018. godina važna jer obilježavamo deset godina od održavanja jednog od najuspješnijih referenduma, kazali su iz SNP-a u Herceg Novom. Tog 6. aprila 2008. godine, poslije višemjesečne blokade i zdravog aktivizma stanovništva, ali i potpore lokalne uprave na čelu sa SNP, održan je lokalni referendum, na kojem je čak 92 odsto građana reklo odlučno ne izgradnji silosa za rasuti cement u luci Zelenika.

Bez struje ostavili 22.304 potrošača

U prošloj godini je po nalogu Elektroprivrede (EPCG) isključena struja za 22.304 potrošača, pokazuju podaci Regulatorne agencije za energetiku (RAE). EPCG je obustavljala isporuku električne energije, u cilju naplate potraživanja, a po osnovu računa za utrošenu električnu energiju. Po njihovom nalogu struju gasi Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Druga dionica će koštati 273 miliona

Nacionalna investiciona komisija dala je saglasnost na projekat predložen za kandidovanje kroz četvrti poziv za sufinansiranje infrastrukturnih ulaganja Mateševo Andrijevica kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO). U Informaciji koju je juče usvojila Nacionalna investiciona komisija navedeno je da je u skladu sa odlukom donijetom na sastanku upravnog odbora ZIO, održanom 18. i 19. juna 2018. godine u Parizu, otvoren četvrti poziv za sufinansiranje sredstvima Evropske unije već spremnih projekata iz oblasti saobraćaja i energetike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *