Najveći proizvođači čokolade bježe na Istok

Dodajte komentar

Najveći proizvođači čokolade na svijetu okreću se ka Istoku u nastojanju da podstaknu svoj rast, usljed slabljenja interesa za slatkim proizvodima u SAD i Zapadnoj Evropi.

Firma sa sjedištem u Cirihu, Barry Callebaut AG, sporazumjela se da kupi ruski Inforum i ulazi na drugo najveće tržište, prema obimu, čokolade u svijetu, saopštila je švajcarska kompanija.

Kupovina je znak vraćanja povjerenja u rast, nakon što je rublja pala 12 odsto u odnosu na švajcarski franak tokom prošle godine, izvijestio je Bloomberg.

Odluka Barry Callebautу pokazuje da kompanije koje proizvode čokoladu prelaze na nova tržišta, dok američki i evropski potrošači povlače proizvode od šećera u potrazi za zdravim alternativama.

Prema drugom švajcarskom “čokoladnom” gigantu Lindt & Spruengli AG, Brazil, Južna Afrika, Japan, Kina i Rusija će imati ogroman potencijal u narednim godinama. Polovina od 30 do 40 prodavnica koje treba da se otvore ove godine biće na ovim novim tržištima.

Evropa je zasićena čokoladom i dom je prvih deset zemalja sa najvećom potrošnjom po glavi stanovnika, prema Euromonitor Internationalu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *