Naslovne strane dnevnih novina za 7. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Predstavljena lista sa projektima auto-puta

Predstavnici timova na realizaciji infrastrukturnih projekata između vlada Crne Gore i Srbije juče su u Beogradu predstavili listu za koju je prepoznat strateški značaj za obje države, sa projektima autoputa Bar-Boljare-Beograd i željezničkom prugom Bar-Vrbnica-Beograd. Lista će se, kako je objašnjeno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, po potrebi proširivati i sa ostalim projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture i usluga.

Ugovor o kupovini Radoja Dakića naredne nedjelje

Ugovor o kupovini zemljišta bivše podgoričke fabrike “Radoje Dakić” za koje je Uprava za imovinu ponudila 3,29 miliona eura, trebalo bi da bude potpisan naredne sedmice, saopštio je stečajni upravnik Mladen Marković. Na oglas za prodaju imovine fabrike, za ukupno 60,03 miliona eura, koji j e raspisan krajem maja, stigla je samo ponuda Uprave za imovinu, vrijedna oko 3,3 miliona eura. Ponuda se odnosi na dio za objekte koji su namijenjeni za kulturu, zdravstvo i osiguranje.

Svjetska banka podržava koncesiju za Aerodrome

Svjetska banka (SB) podržava Vladin model valorizacije crnogorskih aerodroma, poručio je izvršni direktor u toj finansijskoj instituciji Frank Heemskerk na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem. Heemskerk smatra da je upravljanje aerodromima javnim novcem veoma skupo, te da je privatno-javno partnerstvo dobar izbor. “Privatno-javno partnerstvo je dobar model da se pojača promet na aerodromima i da se poveća njihova vrijednost, a javni novac je bolje davati, na primjer, za gradnju škola”, rekao je Heemskerk.

Dan

Protestima protiv Zakona o penzijama

Nacrt zakona o izmJenama i dopunama zakona o PIO je nehuman, eksploatatorski i poguban je za sve zaposlene u Crnoj Gori, ocijenio je juče predsjednik Radničke partije (RP) Janko Vučinić. Da su predložena rješenja, kako je kazao, retrogradna i pogubna za radničku klasu govori to što je penzijski staž zamijenjen stažom osiguranja i što se uz 40 godina staža osiguranja za odlazak u penziju određuje i kumulativni uslov od 65 godina starosti.

Podržavaju koncesiju nad aerodromima

Svjetska banka (SB) podržava Vladin model valorizacije crnogorskih aerodroma, saopštio je izvršni direktor u toj finansijskoj instituciji Frank Hemskerk na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem. – Upravljanje aerodromima javnim novcem je veoma skupo. Privatno-javno partnerstvo je dobar model da se pojača promet na aerodromima i da se poveća njihova vrijednost, ajavni novac je bolje davati, na primjer, za gradnju škola – rekao je Hemskerk na jučerašnjem sastanku.

Javni dug je 3,25 milijardi

Podaci o crnogorskom javnom dugu su netačni, jer ih kreiraju Vlada i Monstat, ali su čak i takvi više nego zabrinjavajući, saopštio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović. On je kazao da zna da su netačni podaci Vlade da javni dug iznosi 3,1 milijardu eura i predstavlja 70 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), jer ih kreira izvršna vlast i Monstat.

Pobjeda

Popović srušio Šumadiju

U nekadašnjem vikend naselju ,,Šumadija u Kumboru, gdje kompanija “Carine obavlja pripremne radove za izgradnju hotela visoke kategorije, srušene su skoro sve kućice.Popović je sa Crkvenim odborom Kumbora potpisao ugovor o zajedničkom ulaganju i zakupu parcele koja se graniči sa onom koja je u njegovom vlasništvu. U naselju su bile 32 kućice, od kojih šest na 380 kvadrata oko kojih se mještanin Rajko Batrićević spori sa Mitropolijom.

Tim od 58 stručnjaka pravi program reforme do 2021.

Vlada je juče formirala tim od 58 stručnjaka koji treba da pripremi program ekonomskih reformi za period 2019-2021. Koordinatori ovog tima su Nina Vujošević i Iva Vuković iz Ministarstva finansija.Usvojena je informacija o pripremi programa za koju je ocijenjeno da je pravovremena i da se radi o važnom i zahtjevnom poslu – dokumentu u kojem bi Vlada trebalo da predstavi ekonomsku politiku za narednu godinu i srednjoročni period kao osnovu za ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom u procesu integracija.

Platforma za privredno povezivanje regiona

Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, regionalni skup poslovnih lidera i najviših političkih zvaničnika država regiona, biće 1. i 2. oktobra održan u Beogradu.Organizatori su najavili da će centralna tema Samita biti digitalna transformacija i kako iskoristiti četvrtu industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učiniti “kvantni skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *