Naslovne strane dnevnih novina za 1. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Auto-put dobra osnova za saradnju Crne Gore i Kine

Izgradnja prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, auto-puta Bar-Boljare, dodatno j e osnažila odnose Crne Gore i Kine i stvorila dobru osnovu za dalji dijalog o saradnji na novim razvojnim projektima, kazao je premijer Duško Marković. On je, tokom oproštajne posjete kineskog ambasadora u Crnoj Gori Cuija Zhiweija, rekao da su odnosi dviju država na najvišem nivou.

Potrebna dokapitalizacija banaka, jedna ugrožena

Nivo kapitala u bankama, koji iznosi 503 miliona eura, pao je prvi put u posljednje dvije godine zbog implementacije međunarodnih standarda, zbog čega će one morati da se dokapitalizuju saopštio je juče guverner Centralne banke Radoje Žugić. On je, nakon sastanka sa glavnim izvršnim direktorima komercijalnih banaka, kazao da je jedna od njih ugrožena, ali nije želio da kaže o kojoj je riječ.

EPCG proizvela 52 odsto struje od godišnjeg plana

Elektroprivreda (EPCG) je od početka godine do kraja aprila proizvela 1.685 gigavatsati električne energije, što je 52 odsto od godišnjeg plana i 39 odsto više od planirane proizvodnje za prva četiri mjeseca. Izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom u EPCG, Darko Krivokapić, smatra da su povoljni hidrološki uslovi i pouzdanost proizvodnih kapaciteta razlog premašenog plana.

Dan

Pao kapital banaka

Nivo kapitala u bankama, koji iznosi 503 miliona eura, pao je prvi put u posljednje dvije godine zbog implementacije međunarodnih standarda, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i dodao da će one morati da se dokapitalizuju.Imamo pad nivoa kapitala u bankama, sa malom stopom od 2,12 odsto, koji je posledicu dominantno objektivnih okolnosti, odnosno implementacije međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 9 kojim smo zamijenili standard 39 rekao je Žugić novinarima nakon sastanka sa glavnim izvršnim direktorima banaka koje posluju u Crnoj Gori.

Turista 11,5 odsto više

U Crnoj Gori u aprilu su u kolektivnom smještaju boravile 68,22 hiljade turista, 11,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Broj ostvarenih noćenja od 173,89 hiljada većije 14,1 odsto nego u istom periodu prošle godine. Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju, 85,7 odsto ostvarili su strani, a 14,3 odsto domaći turisti piše u saopštenju. U strukturi noćenja stranih turista u aprilu najviše su ostvarili gosti iz Srbije 9,7 odsto.

Iz Vlade se ne vide poskupljenja

Iako je cijena goriva porasla u ovoj godini od 13 do 16 centi, a u odnosu na početak 2016. godine za 36 do 48 centi po litru, Vlada neće reagovati i pokušati smanjiti cijenu naftnih derivata. Ministar ekonomije Dragica Sekulić juče je nakon sjednice Vlade kazala da sagledavajući poslednje povećanje maloprodajnih cijena goriva nismo u kriznoj situaciji i nema prostora za dizanje uzbune, posebno što iz privrede navode da neće doći do povećanja maloprodajnih cijena, namirnica, usluga prevoza, niti prelivanja cijena nafte na druge životne namirnice.

Pobjeda

Sekulić: Nema razloga za uzbunu zbog goriva

U komunikaciji sa privredom, Vladaje juče konstatovala da u ovom trenutku nema krizne situacije niti prostora za dizanje uzbune zbog cijena goriva, reklaje ministarka ekonomije Dragica Sekulić i dodala da su privredna udruženja najavila da neće povećati maloprodajne i cijene hrane i prevoza.

Ove godine nema bonusa

Vlada je juče donijela odluku o raspodjeli prošlogodišnje dobiti Monteputa, kojomje ova kompanija zadužena da 70 odsto profita, odnosno 1,36 miliona eura, proslijedi državnom trezoru, Crnogorskom olimpijskom komitetu, rukometnom klubu Lovćen i košarkaškim klubovima Budućnost i Mornar. -Ostatak od 30 odsto profita, odnosno 582.000 eura, raspoređuju se Monteputu, koji će o raspodjeli ovih sredstava informisati Vladu kaže se u saopštenju.

Filmski festival u Veneciji za dvoje

Hipotekama banka priređuje od 1. do 30. juna nagradnu igru pod nazivom “Od crno-bijelog filma do crvenog tepiha. Pravo da učestvuju imaju svi građani koji u tom periodu budu plaćali masterkardom na POS terminalima u zemlji i putem internet servisa e-komerc Hipotekarne banke na nekom od internet prodajnih mjesta, saopšteno je iz banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *