Naslovne strane dnevnih novina za 29. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Profit Montecarga 226.230 €

Neto profit Montecarga u prošloj godini iznosio je 226.230 eura, što je skoro 18 puta više nego 2016, navodi se u izvještaju o poslovanju te kompanije. Poslovni prihodi Montecarga na kraju decembra su iznosili 8,86 miliona eura i bili su 44 odsto veći nego u uporednom periodu.

Rudnik za mjesec u vlasništvu EPCG

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) donijeli su juče odluku o kupovini svih akcija Rudnika uglja Pljevlja po cijeni od po 6,4 eura, pa će državna energetska kompanija u naredna dva dana pokrenuti proceduru za preuzimanje, koja bi trebalo da bude završena za mjesec i po.

Registrovano 30.286 firmi

U Crnoj Gori prošle godine poslovalo je 30.286, odnosno 7,1 odsto više nego godinu ranije kada ih je bilo 28.268, pokazuje nova studija Monstata o broju i strukturi poslovnih subjekata u 2017.

Dan

Sakriveni akcionari častili Aca i A2A 17 miliona

Iako je odbor direktora Elektroprivrede (EPCG), kojom većinski upravlja država, a 41,7 odsto akcija ima A2A, donio odluku o pokretanju postupka za kupovinu svih akcija Rudnika uglja (RUP), oni su se na jučerašnjoj sjednici uzdržali od glasanja o toj tački dnevnog reda zbog mogućeg konflikta interesa, jer imaju dionice u oba preduzeća. Zato su odluku o preuzimanju Rudnika uglja po cijeni akcija od 6,4 eura ili za 33 miliona ukupno, prepustili prisutnim manjinskim akcionarima.

Vladavina prava biznis barijera

Ukupni poslovni ambijent u Crnoj Gori konstantno se unapređuje, međutim, mora se ubrzati tempo reformi u oblastima vladavine prava, korporativnog upravljanja i infrastrukture, kao i jačati fiskalna politika, ocijenili su iz Savjeta stranih investitora (SSICG). Direktorica Savjeta Marija Šuković je najučerašnjem predstavljanju Bijele knjige navela da je 2016. godinu obilježio period stabilnosti sa blagim rastom indeksa lakoće poslovanja.

EPCG na sudu zbog ličnih karata

Elektroprivreda je nezakonito pribavljala fotokopije ličnih karata svojih dužnika i time prekršila zakon, pa je protiv nje podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Pobjeda

Loši krediti nijesu na prodaju

NLB Podgorica neće slijediti primjer sestrinske banke u Srbiji i pokušati da proda loše kredite, koji su po podacima na kraju februara iznosili 10,5 odsto ukupnih, kazali su Pobjedi iz ove banke. Na kraju decembra prošle godine ukupni krediti klijenata te banke su bili 267,6 miliona eura.

Ni novi nacrt zakona o radu nije dovoljno fleksibilan

Savjet stranih investitora ocijenio je jednostavnost i efikasnost poslovanja u Crnoj Gori u prošloj godini sa ocjenom 6,47 na skali od jedan do deset, što je neznatno poboljšanje u odnosu na 2016. kada je ocjena bila 6,35. Smatraju, međutim, da se moraju ubrzati reforme u oblasti vladavine prava, korporativnog upravljanja, fiskalne politike i infrastrukture.

EPCG nudi za sve akcije Rudnika uglja 6,4 eura

Akcionari Elektroprivrede su najučerašnjoj vanrednoj skupštini usvojili odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja po 6,4 eura za akciju, na osnovu analize Deloit iz Beograda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *