Naslovne strane dnevnih novina za 2. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Kostiću i Emilfarbu poklanjaju hotele

Vlada je za državne interese izabrala najgori model privatizacije Budvanske rivijere. Odavno planiraju kako da ovu kompaniju praktično poklone Miodragu Košticu i Nilu Emilfarbu, kazao je Vijestima bivši poslanik Mladen Bojanić. Savjet za privatizaciju je prije dva dana usvojio plan po kojem će ovu hotelsku kompaniju privatizovati nakon njene podjele na dvije kompanije. Jedna će biti 100 odsto državna, a činiće je Sveti Stefan i Miločer.

Dobit Budvanske dva miliona eura

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” u prošloj godini je ostvarila dobit od 2,03 miliona eura, što je duplo više nego godinu prije, čime je premašen zacrtan plan. To se navodi u rezultatima poslovanja i finansijskim iskazima koje je juče razmatrao odbor direktora Budvanske rivijere i koje zajedno sa revizorskim izvještajem koji je radila KPMG treba da usvoji skupština akcionara.

Novih 30 miliona preduzetnicima

Vlada je dala saglasnost da se investiciono-razvojni fond zaduži 30 miliona eura kod Razvojne banke Savjeta Evrope. Novac je namijenjen za podršku preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima putem kredita do 50 hiljada eura.

Dnevne novine

Vektra Boka opet u blokadi

Posljednjeg dana februara u blokadi je bilo 16.566 crnogorskih preduzeća, 84 više nego na kraju januara, pokazuju novi podaci Centralne banke (CBCG). Od početka februara, ukupno su blokirani računi 384 firme, a najveći dužnik među njima je kompanija Vektra Boka, biznismena Dragana Brkovića. Njen račun je blokiran devet dana zbog 198.004 eura.

IZ JAVNOG SEKTORA U PENZIJU SA 1.260 EURA

Zaposlenima u javnom sektoru, prilikom odlaska u penziju, pripašće otpremnina u visini od 14 obračunskih vrijednosti, čiji je bruto iznos i dalje 90 eura, utvrdila je Vlada na jučerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

Slučaj Planinke završio u Specijalnom tužilaštvu

Privredni sud Crne Gore obavijestio je Specijalno tužilaštvo da postoji sumnja da je službenica područne jedinice Uprave za nekretnine počinila krivično djelo odbijanjem zahtjeva da izvrši upis zabilježbe spora u slučaju žabljačkog hotela Planinka, čije je vlasnistvo kasnije prenijeto na novu firmu HTP Primorje, saznaju Dnevne novine.

Dan

Spriječiti privatizaciju

Planiranom privatizacijom Hotelske grupe (HG) “Budvanska rivijera rezultati kompanije žele se prikazati kao katastrofalni kako bi se ubrzao proces njene rasprodaje i devalvirala vrijednost, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori. Odbornik Demokrata u SO Budva Đorđe Zenović kazao je da Savjet za privatizaciju i ove godine planira da proda akcije HG “Budvanska rivijera privatnim preduzećima, pod izgovorom povećanja privrednog rasta, obezbjeđivanja novih radnih mjesta i povećanja investicija.

Što prije donijeti odluku

Advokati penzionisanih radnika Kombinata aluminijuma (KAP) uputili su prošle sedmice urgencije Višem sudu u Podgorici da u što kraćem roku donese odluku u njihovom predmetu radi isplate pripadajućih otpremnina. Predstavnik penzionera Zoran Vukotić kazao je za “Dan da su urgencijama zamolili sudije koje postupaju u tim predmetima da po mogućnosti ubrzaju postupanje po žalbi, imajući u vidu da je u pitanju veliki broj tužilaca, koji duži vremenski period čekaju isplatu otpremnina. U pitanju je preko 300 radnika.

Zadužuju se 30 miliona

Vlada je dala saglasnost i prihvatila tekst sporazuma o kreditu između Razvojne banke Savjeta Evrope i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u iznosu od 30 miliona eura. -Ta sredstva namijenjena su za podršku preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima putem kredita do 50 hiljada eura. U diskusiji je naglašeno da će se veći dio sredstava upotrijebiti za finansiranje korisnika iz ekonomski nerazvijenijih regiona, kao i za finansiranje ekonomski ugroženih grupa građana poput tehnoloških viškova iz procesa tranzicije, kao i svršenih visokoškolca, žena u biznisu, početnika u biznisu i malih poljoprivrednih proizvođača saopštili su iz Vlade.

Pobjeda

Slobodne zone model za privlačenje investicija

U savremenim uslovima poslovanja sve veći značaj se poklanja razvoju slobodnih zona kao važnom instrumentu poslovne infrastrukture. One pružaju šansu za osnivanje i bolje poslovanje malih i srednjih preduzeća. Praksa je pokazala da zemlje koje imaju razvijene slobodne zone ostvaruju značajan priliv stranih direktnih investicija i novih tehnologija, porast životnog standarda i povećanje zaposlenosti, čime razvijaju konkurentsku prednost, brži razvoj i efikasnije se uključuju u međunarodne tokove.

Podnijet 831 zahtjev za legalizaciju

Do kraja februara opštinamaje podnijet 831 zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata- kazao je Pobjedi generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Akcije Budvanske rivijere skočile 5,4 odsto

Na Montenegroberzi su juče, nakon što je Savjet za privatizaciju najavio raspisivanje tendera, skočile akcije Budvanske rivijere za 5,4 odsto na 6,04 eura. Prodato je 3.717 akcija za 22.459 eura.

Nastavljena je kupovina akcija Crnogorskog Telekoma, pa je prodato 50 hiljada akcija za 81 hiljadu eura. Cijena akcija ove kompanije je povećana 4,5 odsto na 1,62 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *