Influenseri i marketing uticaja – nova sila u onlajn marketingu

Dodajte komentar

Predstavljamo influence marketing i to na osnovu novog istraživanja u Britaniji. Pokušaćemo da vam pokažemo koliki uticaj može izazvati marketing uticaja. Marketari, prilagodimo se novim trendovima i iskoristimo snagu uticajnih pojedinaca na vebu.

Pomenuto istraživanje pokazalo je prije svega koliko se cijena posta koji bi potencijalni influenser poželeo da proba drastično skočila. Samo u posjlednjih 12 mjeseci prosječna cijena posta na društvenim mrežama influensera iznosi 87.731$! Pogledajte oko sebe: 75% marketinških agencija kaže da je planiralo da poveća budžete za influence marketing, a samo 3% planira smanjenje tog dijela budžeta. Šta čini influence marketing tako primamljivom varijantom? Tačno 4 stvari!

Poverenje je ključ!

Uobičajeni onlajn marketing već je postao tradicionalan i već neko vrijeme pati od problema povjerenja. Ljudi su postali skoro alergični na znak Sponsored, na plaćene oglase i spam mejlove. Postoji gomila aplikacija i servisa koje im pomažu da izbjegnu ono što ih ne interesuje, ali najlakši i provjereno 100% efikasan jeste jednostavno ne poklanjanje pažnje.

Influenseri nisu na vebu da bi dijelili reklame. To su profesionalci, stručnjaci u veoma uskoj tematici kojoj se posvećuju danonoćno. Upravo zato im se vjeruje! Međutim, oni su na sasvim suprotnoj strani u odnosu na kompanije čiji je jedini cilj prodaja. Mnogi svoj uticaj nikada ne bi prodali za novac (jer znaju kolika je vrijednost u pitanju), te time primoravaju kompaniju da raste i bude inovativna – da ponudi CSR program, da osmisli nešto što je korisno društvu ili makar da odličan proizvod za čiju je reklamu spremna da dodatno plati i hrabro da slobodu da ih neko kritikuje.

Uvjek u trendu

Svi znamo koliki je izazov pratiti trendove koji se na vebu zaista brzo mijenjaju. Jedna od velikih prednosti marketing plana koji uključuje influensera jeste što tu nema greške – oni ne sam da prate, već stvaraju trendove u onlajn zajednici. Pouzdan influenser može biti odlično pojačanje vašem kreativnom timu. Izazov? Oni su često individualci i nije im stalo da se previše uklope u kalup koji ste već napravili. Moraćete da budete fleksibilni i da otvoreno komunicirate, ali mogući benefiti su ogromni.

Mera uspešnosti saradnje

Iako oko 38% marketara priznaje da ne zna kako bi mjerila usjpešnost kampanje koju su sproveli u saradnji sa influenserom, primijetite da se ipak radi o manjini. ROI je težak termin u svijetu marketara, ali većina brzo uči. Ima načina da se izmjeri koliko je saobraćaja došlo preko influenserovih naloga na društvenim mrežema, bloga ili reklame. Takođe, nije nemoguće izmjeriti koliko je to pomoglo prodaju.

Primjeri? Jedinstveni kod ili link koji možete napraviti za influensera, a njegovoj publici obezbjeđuje popust ili neku drugu pogodnost pomoći će vam da mjerite koliko je saradnja unaprijedila prodaju. Na Facebook-u, Instagramu i drugim mrežama, ili nezaobilazni blog, lako ćete utvrditi odakle dolazi saobraćaj. U svakom slučaju, malo detaljnija analitika biće sasvim dovoljna da znate da li ste na pravom putu ili negdje grešite.

Na kraju, reč-dve o isplativosti…

Tompson studija pokazala je da za svaki dolar uložen u influece marketing možete očekivati 6.5$ nazad. Bićete u trendu, vaš brend biće predstavljen, steći ćete nove sledbenike i pristup novim mušterijama, a o uticaju i poziciji u onlajn zajednici da i ne govorimo.

Tokom posljednjih godinu dana, samo na Google-u, broj pretraga na temu inflence marketinga porastao je za 325%. Pojavilo se 230 novih platformi i agencija koje se fokusiraju na influence marketing. Budžeti rastu, broj klikova na društvenim mrežama eksplodira, a influenseri više nisu traženi samo u oblasti mode i ljepote, već i u oblastima IT industrije i kuhinjskih proizvoda.

Izvor: Beeshaper

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *