Da li bitkoin, kao sredstvo plaćanja, polako zamire?

Dodajte komentar

Prije šest mjeseci vijesti su bile prepune informacija o kompanijama, koje su željele da integrišu bitkoin kao sistem plaćanja. Međutim, u brzom kriptovalutnom ekosistemu, stvari su se drastično promijenile.

Sada postoji mnoštvo kompanija koje, ili izbjegavaju bitkoin ili se okreću u potpuno drugom smjeru. „Microsoft“ je nedavno najavio da će nakon skoro tri godine prestati da prihvata bitkoin.

Steam, platforma za igrice je, takođe, otkazala upotrebu bitkoina kao sredstva plaćanja početkom decembra prošle godine. Kao razlozi su navedeni visoki troškovi i nevjerovatna volatilnost.

Međutim, ovaj trend ne prate samo poslovni subjekti izvan tržišta kriptovaluta. Čak i Sjevernoamerička konferencija bitkoina, koja će biti održana u Majamiju ove nedjelje, više ne prihvata bitkoin za kupovinu karata.

Sjevernoamerička konferencija za bitcoin je na svojoj web stranici saopštila da su zagušenje mreže i ručna obrada uticali na njihovu odluku da prestanu da prihvataju plaćanja u ovoj kriptovaluti.

Jedan od problema bitkoina, zbog čega su ovu kriptovalutu u startu okarakterisali kao sporu i skupu, jeste njegov problem da se definiše kao digitalna valuta ili kao digitalno zlato.

Međutim, sama priroda bitkoinove evolucije, ipak, daje nadu da bi on mogao da postane vrlo korisna i održiva valuta. Najnovija promena, koja bi mogla da pomogne u tome je Lighting Network.

Naime, Lighting Network bi implementirala skriptu pametnih ugovora u mrežu bitkoina, čime bi otvorila privatne kanale plaćanja između učesnika, pri čemu bi svaki učesnik imao po jedan otvoren kanal za bitkoin blokčein.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *