Šef francuske centralne banke: Investirajte u bitkoin “na sopstveni rizik”

Dodajte komentar

Oni koji investiraju u bitkoin to rade “potpuno na sopstveni rizik”, rekao je šef francuske centralne banke u petak, u najnovijem upozorenju o zaštiti investitora zbog ogromnog porasta cijene.

Francois Villeroi de Galhau na konferenciji u Pekingu rekao je da “vrijednost i ekstremna volatilnost nemaju ekonomsku osnovu, i niko nije odgovoran”, napisano je na zvaničnom tviter nalogu banke.

“Francuska centrala banka podsjeća one koji ulažu u bitkoin da to u potpunosti urade na sopstveni rizik”, rekao je Villero.

Bitcoin je porastao sa oko 1.000 dolara po koin-u, početkom godine, na 11.395 dolara ove sedmice, dok se poslednjih dana trgovalo po cijeni od 9,600 dolara.

S obzirom na vodeće tržišne pogodnosti, bitkoin je povećao nivo pažnje malih investitora i profesionalaca. Nasek, CME Grupa i CBOE Global Markets, najveće berze za derivativne instrumente pokreću nove proizvode koji će omogućiti investitorima da špekulišu o cijeni ili se zaštite od pada bitkoina. U Aziji, Shinhan banka, planira da pokrene bitkoin službu trezora.

Ali, s obzirom na sve, mnogi veterani u finansijskoj industriji ostaju oprezni. JP Morgan Chase, izvršni direktor Jamie Dimon, nazvao je bitkoin “prevarom”, dok je izvršni direktor BlackRock-a Larri Fink rekao da je to “indeks pranja novca”.

Izvor: Financial times, Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *