Broj nezaposlenih u Sloveniji najmanji od 2009.

Dodajte komentar
Na slovenackim zavodima za zapošljavanje s krajem septembra bilo je prijavljeno 81.000 nezaposlenih, što je 3,4 posto manje nego mjesec dana ranije i 14,9 posto manje nego u spetembru prošle godine.

Prema službenim podacima koje je nacionalni Zavod za zapošljavanje objavio u srijedu, riječ je o najnižem broju nezaposlenih od sredine 2009. godine i najnižoj stopi registrovane nezaposlenosti u zadnjih nekoliko godina.
Od 6200 soba koje su se na zavode za zapošljavanje prijavile prošlog mjeseca, polovini su kod poslodavaca istekli ugovori na određeno vrijeme, a nešto više od 800 su oni koji se smatraju tehnološkim viškom pa se drži da je takav kadar  teško ponovo zaposliti.
Nešto više od 9 hiljada osoba u septembru je odjavljeno  iz evidencije zavoda za zapošljavanje, od čega se je njih dvije trećine odmah ponovo zaposlilo, što je nešto bolja slika nego na jesen prošle godine.
Prosječan broj registrovanih nezaposlenih osoba tokom devet mjeseci ove godine bio je 90.367, od čega se je prvi put prijavilo njih više od 58.00, što je 8,1 posto manje nego lani.
TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *