Austrija traži 30.000 sezonskih radnika, plata do 2.000 eura

Dodajte komentar

Radna snaga s Jadrana seli u Alpe. Turistička sezona je pri kraju, a kuvare, konobare, spremačice… već traže Austrijanci da bi ih zaposlili na skijalištima.

Trebaju ih, procjenjuje se, oko 30 hiljada, prenosi Slobodna dalmacija.

„Potražnja za radnicima ovih profila jako je velika. Raspisani su konkursi za profesionalce – kvalifikovane kuvare, fizioterapeute, masere, kozmetičarke, a što se tiče konobara i spremačica, tu dokazi o stručnoj spremi nemaju presudnu ulogu, ali svakako treba barem poznavati njemački jezik“, kaže Aleksandara Bertelt vlasnica kompanije iz Pule, preko koje će mnogi iz Hrvatske ove godine trbuhom za kruhom u planine.

Radi se šest dana u sedmici, 54 sata, a slobodan dan poslodavci daju radnicima po dogovoru.

„Visina plate zavisi od monogo togao: od iskustva radnika i kategoriji objekta, jer nije isto je li u pitanju luksuzni hotel ili smještaj s tri zvjezdice, i na kraju – najvažnije je o kojoj se poziciji i nivou odgovornosti radi – pomoćnom kuvaru ili nekome ko je jedan od glavnih ili njegovih zamjenika u kuhinji. Ipak, neki je prosjek od 1.600 do 2.000 eura, s tim da su radnicima osigurani hrana i smještaj, a njihov angažman traje šest mjeseci od prvog decembra do kraja aprila“, kaže Bertelt za Slobodnu Dalmaciju.

Poznavanje njemačkog jezika do nivoa B1 važno je za one koji više komuniciraju s gostima – na primjer, za konobare – drugi kandidati mogu govoriti jezik do mjere da im je to dovoljno da se snađu u komunikaciji.

Svi se kandidati testiraju u poznavanju jezika, a onda psihološkimja iz Austrije s njima obavlja razgovor preko Skypea da bi utvrdila jesu li adekvatni za mjesto za koje su se kandidovali.

“Konobari mogu jako dobro zaraditi i od bakšiša. U principu, ljudi odu gore šest mjeseci, dobro zarade, a malo potroše jer su im hrana i smještaj osigurani, a kako rade šest dana u sedmici, zapravo nemaju ni vremena potrošiti ono što su dobili. Mnogi to iskoriste da nauče ili unaprijede znanje jezika i steknu dodatna znanja, vještine, što će im poslužiti u traženju nekog boljeg posla“, kaže Bertelt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *