Crnogorske ofšor kompanije platile samo 200 hiljada poreza

Dodajte komentar

U toku osam mjeseci 2017. godine ukupna naplata poreza na dobit od 205 poreskih obveznika sa ofšor destinacija koji imaju većinsko vlasništvo u firmama u Crnoj Gori iznosila je 200.599 eura, naveli su iz Poreske uprave

Firme koje su u većinskom vlasništvu kompanija sa ofšor destinacija u ovoj godini su platile samo 200,6 hiljada eura poreza na dobit, što nije ni pola procenta od ukupnog iznosa poreza na dobit obračunatog za 2016. godinu. Kako su saopštili “Danu” iz Poreske uprave (PU), poreski obveznici su kroz godišnje prijave poreza na dobit prijavili ukupnu obavezu po osnovu poreza na dobit za 2016. godinu od 44 miliona eura, dok je ukupna naplata poreza na dobit za osam mjeseci iznosila 45,6 miliona eura.

“Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata u Crnoj Gori postoji 205 društava sa ograničenom odgovornošću u kojima više od 50 procenata vlasničkog udjela pripada pravnim i fizičkim licima iz neke od država koje se smatraju ofšor destinacijama. Predmetni poreski obveznici u predatim godišnjim prijavama poreza na dobit za 2016. godinu prijavili su ukupan iznos obaveze po osnovu poreza na dobit u iznosu od 203.852 eura. U toku osam mjeseci 2017. godine ukupna naplata poreza na dobit od navedenih 205 poreskih obveznika iznosila je 200.599 eura”, naveli su iz Poreske uprave.

S obzirom na to da je porez na dobit devet odsto, ispada da su kompanije sa ofšor destinacija imale dobit u 2016. godini od 2,22 miliona eura.

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar je kazao da podatak da su crnogorske firme u vlasništvu ofšor kompanija platile samo 0,47 odsto ukupnog iznosa poreza na dobit u Crnoj Gori najbolje govori u prilog činjenici da se iz Crne Gore godišnje neoporezovano iznose desetine miliona eura ka ofšor destinacijama.

“Preko povezanih pravnih lica ka matičnim ofšor kompanijama, u vidu pozajmica, kamata i fiktivnih faktura za usluge neoporezovano se iznosi novac, istovremeno povećavajući troškove, čime dolazi do poreske erozije, tj. umanjenja poreske osnovice u Crnoj Gori i zato mi danas imamo zabrinjavajući podatak da je samo 200 hiljada poreza na dobit naplaćeno od firmi koje su u vlasništvu ofšor kompanija, od ukupno 44 miliona poreza na dobit “, izjavio je Konatar.

(Opširnije u Vijestima)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *