Skok neto dobiti Carlsberga u prvoj polovini godine

Dodajte komentar

Danski pivar Carlsberg izvijestio je u srijedu da je u prvoj polovini godine ostvario 23 posto veću neto dobit nego u istom prošlogodišnjem razdoblju zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima craft i ostalih premium piva.

Kompanija je tako razdoblje od januara do juna zaključila s neto dobiti od 2,3 milijarde danskih kruna (310 miliona eura). Prihodi su uvećani dva posto, na 31,8 milijardi kruna.

Obim prodaje smanjen je dva posto, ali naziru se prvi rezultati strategije u sklopu koje se kompanija fokusirala na skuplje brendove, uključujući craft piva poput Grimbergena i bezalkoholnih piva. Tako je obim prodaja craft i posebnih vrsta piva uvećan 25 posto.

Iz kompanije napominju da je u promatranom razdoblju rusko tržište u cjelini smanjeno pet posto zbog zabrane prodaje piva u tzv. PET bocama većim od 1,5 litre, ali i zbog izazovnog potrošačkog okruženja i hladnog vremena.

Početkom mjeseca Carlsbergovi konkurenti Anheuser-Busch InBev i Anadolu Efes najavili su objedinjavanje poslovanja u Rusiji i Ukrajini radi jačanja pozicija u slabom tržišnom okruženju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *