Bivši direktori Mađar telekoma zbog korupcije platili 460 hiljada dolara

Dodajte komentar

Dvojica bivših direktora Mađar telekoma, koji je većinski vlasnik Makedonskog telekoma, saglasili su se da plate novčanu kaznu u SAD zbog potkupljivanja makedonskih političara.

Kako su prenijeli makedonski mediji, bivši izvršni direktor Mađar telekoma Elek Štraub platiće 250.000 dolara, a bivši direktor za strategiju te firme Andraš Balog 150.000 dolara. Izrečena im je i petogodišnja zabrana rada i obavljanja funkcija u akcionarskim društvima, objavio je SEC američka komisija za hartije od vrijednosti (Securities and Exchange Commssion).

Kako je kazao direktor odjeljenja za istragu SEC-a Stefanos Avakian, i treći direktor Mađar telekoma Tamaš Marvai pogodio sa sudom da plati novčanu kaznu od 60.000 dolara, čime je priznao da je falsifikovao dokumenta kompanije radi plaćanja mita makedonskim političarima.

SEC je pred njujorškim federalnim sudom 2012. poveo spor protiv trojice direktora Mađar telekoma optužujući ih da su, sa ciljem da spriječe konkurenciju na tržištu, tajno pregovarali sa tadašnjim premijerom Makedonije Vladimirom Bučkovskim i s drugim političarima, uključujući i tadašnji opozicioni VMRO DPMNE. Prethodno je Mađar telekom decembra 2011. sklopio sporazum sa američkim ministarstvom pravde (Department of Justice), kojim je priznao krivicu za podmićivanje u procesu privatizacije Makedonskog i Crnogorskog Telekoma, na osnovu kojeg je platio 95 miliona dolara kazne. Potom je SEC nastavio da u privatnoj tužbi goni trojicu direktora zbog koruptivne šeme iz 2005. i 2006. godine.

Sudija Federalnog suda u Njujorku Ričard Saliven odbacio je dio optužbe koji se odnosi na podmićivanje crnogorskih zvaničnika, pa je 2013. počelo suđenje za podmićivanje u Makedoniji, u kojem je i bivši šef makedonske obavještajne službe Stefan Bogoevski. Tom je tužbom obuhvaćena šema korupcije kojom su trojica mađarskih menadžera podmitili više makedonskih političara sa 4,8 miliona eura.

SEC je u dijelu tužbe koji je sudija Saliven odbacio naveo da je koruptivna šema u Crnoj Gori bila vrijedna 7,35 miliona eura i to na osnovu četiri lažna konsultantska ugovora. Crnogorski parlament je pokrenuo šestomjesečnu parlamen tarnu istragu, u okviru koje su saslušani predsjednik DPS-a i bivši premijer Milo Đukanović, Veselin Vukotić, bivši zamjenik predsjednika Savjeta za privatizaciju, Branko Vujović, bivši predsjednik Tenderske komisije, Darko Uskoković, bivši ministar ekonomije, Oleg Obradović, bivši direktor Telekoma, Miodrag Ivanović, bivši direktor MONET-a, Milan Perović, bivši direktor u Telekomu, Branimir Pajković, bivši direktor Euromarket banke, dok je Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe, odbio da dođe na saslušanje. Nakon završenih saslušanja predsjednik Anketnog odbora Andrija Mandić je predložio tehnički izvještaj.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *