Pregled štampe za 6. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Od potrošača dobili 232 hiljade

Povlašćenim proizvođačima u prva dva mjeseca ove godine isplaćeno je 232.855 eura na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Vlada odlučuje kako će MA platiti

Nacionalni avioprevoznik Montenegro erlajns (MA) podnio je zahtjev za reprogram poreskog duga, ali pošto je koristio državnu pomoć ne može iskoristiti zakonsku mogućnost da plati dug na rate za pet godina.

Advokati dakićevaca ponovo tuže Crnu Goru

U prkos činjenici da je država pred Evropskim sudom u Strazburu priznala i već isplatila potraživanja za pet bivših radnika “Radoja Dakića”, koji svoja prava nijesu mogli ostvariti u Crnoj Gori, za ostalih nešto manje od 1.800 povjerilaca koji se nalaze u istoj pravnoj situaciji se još ne nazire konačno rješenje.

Dnevne novine

I Montenegro erlajns traži otplatu duga u ratama

Nacionalni avioprevoznik Montenegro Erlajns (MA), Rudnik uglja Pljevlja, Vektra Montenegro, Plantaže i Tehnoput su među 2.650 kompanija koje su, uz 2.790 građana, podnijele zahtjev za reprogram poreskog duga.

Objaviti podatke o NDKP

Potpredsjednik SDP Raško Konjević pozvao je juče vicepremijera i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića da upozna javnost sa radom Nadzorne komisije, koja je trebalo da kontroliše poštovanje Ugovora o privatizaciji Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDKP).

Počinju građevinski radovi na otvorenoj trasi

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je Ministarstvu saobraćaja novu građevinsku dozvolu za izgradnju poddionice 1.4 građevinske radove na otvorenoj trasi. Ovi radovi obuhvataju i radove na izgradnji objekata za odvodnjavanje trase, potpornih zidova, propusta, podvožnjaka, devijacija i zaštitu kosina.

Dan

Državne kompanije spasavaju od stečaja

Iako kompanija Montenegroerlajnz, koja državi duguje preko 15 miliona, nema pravo da se prijavi za reprogram poreskih potraživanja, Poreska uprava je primila njihov zahtjev i u narednih sedam dana naći će se način kako bi se izbjeglo uvođenje stečaja u tu kompaniju.

Blokada računa utiče na poslovanje

Na poslovanje trgovačkih preduzeća u Crnoj Gori negativno utiču siva ekonomija, odnosno neformalno osiguravanje zaposlenih na minimalnu zar.adu, primanje dijela zarade na ruke, te nelegalna prodaja putem novinskih naslova, ocijenjeno je na sjednici Odbora trgovine Privredne komore.

Pobjeda

Građevinari da rade u tri smjene

Sa pripremom Ijetnje sezone potrebno je početi u oktobru, a sve planirane aktivnosti završiti do aprila, kada bi se okončali svi građevinski radovi i otvorili svi putevi prema boravišnim i izletničkim odredištima, smatraju predstavnici turističke privrede okupljeni u Odboru Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore.

Traže raskid ugovora sa Arapima

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević pozvaoje ministra poljoprivrede Milutina Simovića da upoznajavnost sa radom nadzorne komisije, kojaje trebalo da kontroliše poštovanje privatizacionog ugovora Novog duvanskog kombinata.

Očekuju da naplate oko 200 miliona

Kroz reprogram poreskog duga u narednih pet godina očekuje se naplata200 miliona eura, a u ovoj godini 29 miliona kazao je juče direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša i najavio oštre mjere prema svima koji se nijesu prijavili za reprogram.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *