Ni godinu dana nakon imenovanja direktora nema poreske policije

Dodajte komentar
Poreska uprava

Godina je prošla od kako je putem javnog konkursa za direktora poreske policije izabran bivši službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Miodrag Mićo Martinović, a o formiranju tog resora više niko ne govori ni u naznakama.

Nadležne očigledno ne interesuje ni ekstremno visok poreski dug, koji je, prema poslednjim podacima Državne revizorske institucije, iznosio čak 777,6 miliona eura, od čega je samo jedna trećina, odnosno 236 miliona, naplativo. Ni ovako alarmantni podaci nijesu uticali na to da se sistematizacija konačno usaglasi i u nju uvrsti resor poreske policije koji bi, kao i u većini država u regionu djelovao u sastavu Poreske uprave.

Ipak, izjave bivših i sadašnjeg ministra finansija kao i direktora Poreske uprave su kontradiktorne. Bivši ministar finansija Radoje Žugić samo nekoliko dana nakon što je izabrao putem javnog konkursa direktora poreske policije donio je odluku o ukidanju tog resora, što je izazvalo oštre reakcije javnosti. Osim što je planirao ukidanje resora poreske policije, Žugić je planirao sto novih radnih mjesta u oblasti finansija. Žugićevu sistematizaciju je upravo zbog poreske policije prvo stopirao bivši predsjednik vladine Komisije za ekonomsku politiku Vujica Lazović (SD). Nakon Lazovića spornu sistematizaciju dok se u nju ne uzvrti poreska policija stopirao je ministar finansija po leks specijalisu Raško Konjević, koji je bio izričit da se formira poreska policija.

Sadašnji ministar finansija Darko Radunović ranije je poručio da nema zakonskih prepreka da poreska policija počne sa radom. Iz Ministarstva finansija dopisom su još u oktobru prošle godine obavijestili PU da bi formiranje sektora za poresku policiju moglo da doprinese efikasnosti naplate javnih prihoda i uspostavljanju poreske discipline, te da su članom 91a Zakona o poreskoj administraciji propisane istražne radnje koje može sprovoditi Poreska uprava.

Činjenica je da poreska policija u svim zemljama regiona postiže izvanredne rezultate u naplati poreskog duga. Tako je djelovanjem poreske policije u Srbiji samo za jednu godinu otkriveno više od 13 milijardi dinara utajenog poreza. Taj sektor je u Srbiji postigao značajne rezultate u borbi protiv sive ekonomije, pa je za godinu dana otkriveno i 201 takozvano fantomsko preduzeće.
U međuvremenu crna lista poreskih dužnika mjesecima se ne mijenja. Jedina promjena u poslednjih godinu dana je što je, umjesto Rudnika uglja, sada na čelu liste najvećih dužnika po osnovu poreza i doprinosa nacionalni avioprevoznik Montenegroerlajnz. Od 2010. godine poreski dug u Crnoj Gori enormno raste.

(cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *