Poslovni savjet – Paretov 80/20 princip u biznisu

Dodajte komentar

Svako ko se bavi biznisom, želi i da bude uspješan u tome. Međutim, vjerovatno ćete u jednom trenutku biti preplavljeni svime šta treba da uradite. Na kraju, ćete doći do tačke kada je potrebno poći korak unazad i sagledati šta je najbitnije i na šta se treba fokusirati, a čemu, sa druge strane, treba posvetiti manje pažnje.

Paretov princip

Jedan od načina da lakše odlučite na šta da usmjerite više enegije je Paretov princip. Ovaj princip je poznat još i kao 80/20 pravilo. Nazvan je po italijanskom naučniku Vilfredu Paretu, koji je primijetio da 80% ukupne količine novca u Italiji posjeduje samo 20% populacije.

U suštini, Paretov princip se može primijeniti u većini životnih situacija. U poslu, na primjer, 80% vašeg rezultata dolazi od 20% uloženog truda.

Primjena ovog principa se neće uvijek pokazati kao apsolutna ispravna, ali pravilo 80/20 vam može pomoći da uvidite koje poslovne aktivnosti treba da budu vaš prioritet i šta možete uraditi da poboljšate vaše rezultate.

Upotreba 80/20 pravila u poslu

Poenta upotrebe 80/20 pravila u poslu je prepoznavanje najefikasnijih oblasti i okretanje ka njima.

Mnoga preduzeća će primijetiti da je samo nekoliko stalnih klijenata odgovorno za veći dio profita. Jednom, kada ustanovite koji su to klijenti (ili uvidite koji profil klijenta može biti u tih 20%), možete svoju pažnju usmjeriti na konkretnu ciljnu grupu. Samim tim, manje vremena će se trošiti na neprofitabilne klijente, a profit će rasti.

Takođe, ovaj princip se može primijeniti i kod odabira i raspodjele poslova u preduzeću. Velika je vjerovatnoća da previše vremena trošite na trivijalne stvari koje nisu od značaja za sam uspjeh u poslu, ili na aktivnosti koje možete delegirati drugima. Jednom kada definišete šta najviše pogađa vaš biznis i rezultat poslovanja, moći ćete da delegirate i ustupiti manje bitne stavke. Ovo će vam omogućiti da svoj napor i potencijal usmjerite na oblasti koje će unaprijediti vaše poslovanje.

Pravilo 80/20 možete primijeniti i kod organizacije svog vremena. Tako, 20% vaših radnih sati se ugrađuje u 80% vaše produktivnosti. Umjesto da bilježite prekovremene radne sate, probajte da utvrdite koje je to vrijeme kada ste najproduktivniji. Ukoliko ste najefikasniji ujutru ili možda uveče, to je vrijeme kada treba da obavite najvažniji dio posla. Naravno, ukoliko vam posao dozvoljava primjenu ovog pravila na organizaciju vremena i radnih sati, možete biti u poziciji da radite vremenski manje.

Jednom kada uspijete da uočite kako možete sa manje uloženog napora ostvariti bolje rezultate, bićete zapanjeni time šta sve možete postići.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *