Januarski računi za struju biće veći 15 odsto

Dodajte komentar

Januarski računi za struju vjerovatno će biti veći nego decembarski, ali ne zbog vanrednog uvoza koji Elektroprivreda dodatno plaća po visokim cijenama nego, kako tvrde u kompaniji, zbog rasta potrošnje.

Iz EPCG su Vijestima kazali da je elekroenergetska situacija u Crnoj Gori i regionu veoma složena, jer je zahlađenje koje je zahvatilo jugoistočnu Evropu, uslovilo da dođe do rasta potrošnje i ispada termoblokova tokom decembra i januara u regionu.

Dodaju da su zbog sušnog decembra sve akumulacije u okruženju na biološkom minimumu, pa tako i u Crnoj Gori.

U 2017. godinu ušlo se sa akumulacijama Hidroelektrane (HE) Perućica manjim za 102 gigavat sata (GWh), a HE Piva za 22 GWh. Dotok na rijeci Zeti je na 0 MW, iako je prosječni dotok planiran bilansom 78 MW, dok je na rijeci Pivi dotok 20 MW u odnosu na bilansnih 104 MW. U međuvremenu, zbog rada na kotlu u Termoelektrani Pljevlja taj objekat će biti van mreže par dana, naveli su iz EPCG

Ovakva situacija u regionu, uz povećanu potrošnju, dovela je i do poremećaja na tržištima električne energije i rasta cijena.

Čitav region uvozi znatne količine električine energije na dnevnom nivou. Posljednjih dana uvoz za zemlje regiona je bio sljedeći: Albanija 6-10 GWh, Bosna 5-10, Hrvatska 20-25 GWh, Srbija 25-33 GWh i Crna Gora 4-6 GWh, kazali su iz EPCG.

Energija koju region uvozi dolazi sa tržišta Mađarske tj.trguje se na HUPEX berzi, koja se naslanja na tržišta Češke, Slovačke, Njemačke i Poljske. Ovolika potražnja izazvala je rast cijene energije kao i zakupa prekograničnih prenosnih kapaciteteta. Ukoliko svemu dodamo i činjenicu da pojedine zemlje povremeno, zbog sopstvene stabilnosti, blokiraju granice i sprečavaju izvoz električne
energije, sve to utiče na irast cijena na berzi, tako da su cijene bandenergije iznosile i do 150 eura za MWh, dok je pikenergija prelazila i cijenu od 220 eura za MWh, dodali su iz EPCG.

I pored toga EPCG i ostali energetski subjekti, kako tvrde iz ove kompanie, održavaju sistem stabilnim i cjelokupan konzum je snabdjeven strujom.

Procjena je da će januarski uvoz energije neplanirano koštati EPCG oko deset do 12 miliona eura. U ovakvim situacijama, koje se ponavljaju već nekoliko puta
u posljednjoj deceniji, pokazuje se da izgradnja drugog bloka TE u potpunosti dobija svoj smisao, jer termoelektrane u lošim vremenskim uslovima i poremećajima na tržištu usljed velike potražnje, a male ponude, predstavljaju stub stabilnosti elektroenergetskog sistema,napominju iz EPCG.

Neplanirani uvoz ne može uticati na konačnu cijenu električne energije jer je ona, od 1. januara, definisana odlukama u skladu sa članom 249 Zakona o energetici.

Shodno tim odlukama cijena energije, za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva, je 37,99 eura za MWh tj. sa mrežnim uslugama i naknadama 79,7 eura za MWh i niža je 4,74 odsto u odnosu na raniju cijenu. Dakle, januarski računi zavisiće isključivo od količine potrošnje, a ekstremni vremenski uslovi posljednjih dana prouzrokovati su i rekorde u potrošnji električne energije, rekli su iz EPCG.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *