WiliLeaks će otkriti tajne dokumente o američkim izborima do 8. novembra (video)

Dodajte komentar

Osnivač WikiLeaksa Džulijan Asanž najavio je danas tokom obraćanja javnosti u globalnom onlajn video-prenosu povodom 10. rođendana sajta da će objaviti dokumente o američkim izborima.

U Berlinu se održava konferencija za medije povodom ove godišnjice.

WikiLeaks je objavio deset miliona dokumenata u proteklih deset godina. To je deset milijardi riječi, u prosjeku oko tri hiljade dokumenata dnevno. Sami dokumenti otkrivaju, ali reakcije vlade i država na ova otkrivanja takođe otkrivaju“, rekao je Asanž.

Asanž je obećao da će se objavljivanja nastaviti, čak i ako on bude morao da podnese ostavku.

WikiLeaks će objaviti dokumente o američkim izborima pre 8. novembra, neke od objava će se ticati vlada tri države, istakao je Asanž.

Dokumenti koje ćemo objaviti uključuju i značajan materijal o ratu, oružju, nafti, „Googleu“ i američkim izborima“, rekao je Asanž.

On je naveo da je bilo mnogo pogrešnih citiranja koji sugerišu da će „WikiLeaks“ nauditi predsjedničkim izborima u SAD.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, zbog straha da bi mogao da bude isporučen u Švedsku, gdje je optužen za seksualno zlostavljanje, a odatle u Sjedinjene Države, gdje bi mogao da se suoči sa optužbom za špijunažu zbog objavljivanja tajnih dokumenata preko njegovog veb-sajta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *