Pregled štampe za 6. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Poslanici jednoglasno izglasali izmjene zakona o konverziji kredita iz CHF u eure

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Na prijedlog zakona DFa prihvaćena su dva amandmana DPS-a. Njima se definiše da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac, a zatezna kamata se neće naplaćivati.

Otpremnine ili ćemo još jače blokirati magistralu

Bivši radnici Kombinata aluminijuma, njih 200, blokirali su juče na skoro sat vremena magistralni put ka Bioču u znak protesta što im još nijesu isplaćene otpremnine, koje im kako tvrde, zakonski pripadaju.

Naplaćeno 385 miliona eura

Uprava carina je od početka godine naplatila 385,32 miliona eura, što je 10,9 odsto više u nego u istom prošlogodišnjem periodu. Iz Uprave carina saopšteno je da je PDV pri uvozu za prvih osam mjeseci iznosio 246,63 miliona eura, što je 9,7 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Dan

Džigi ponudio 643,7 hiljada za Durmitor

Na oglas za prodaju imovine Ski-centra “Durmitor stiglo je čak šest ponuda, od kojih se pet odnosi na hotel “Durmitor. Ponude su otvorene juče u Privrednom sudu. Među ponuđačima su vlasnik Lutrije Sava Grbović, koji je ponudu dostavio kao fizičko lice, kao i Adrijatik propertisa, čiji je vlasnik grčki biznismen Petros Statis.

Vratili radnike kad je došla inspekcija

Tek nakon što je glavna inspektorka rada Angelina Međedović obišla željezaru Toščelik uprava te kompanije pristala je da se sastane sa radnicima kojima je juče bio zabranjen ulazak u fabriku.

Drugi blok će uticati na klimu

Planovi za izgradnju termoelektrana u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji ne samo da će podstaći klimatske promjene već će povećati regionalne troškove za zdravstvo i životnu sredinu, ocijenili su iz nevladine organizacije Grinhoum.

Vijesti

Računi veći jer se manje trošilo

U prvih pet mjeseci ove godine povećana je proizvodnja struje iz obnovljivih izvora u odnosu na plan, dok je potrošnja smanjena. To je uzrokovalo povećanje naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora sa 0,0587 centi na 0,129 centi po kilovat-satu (kWh), kazali su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Uprava obećala da ih neće otpustiti

Radnici nikšićke željezare Toščelik, kojima je uprava zabranila ulazak u fabriku, biče vraćeni na posao i dobiće rješenje na neodređeno. To je nakon sastanka radnika, Sindikata i poslodavca saopštio predsjednik sindikalne organizacije fabrike Pero Kadović.

Vratiće se ako ne dobiju otpremnine

Bivši radnici Kombinata aluminiju|ma, koji mjesecima traže isplatu 5,45 miliona eura za otpremnine, blokirali su juče prilaz mostu Smokovac od 11.30 do 12.15 sati. Oni su najavili protest na istom mjestu za sedam dana, ako im se ne isplate zakonom garantovane otpremnine.

Pobjeda

Švajcarac prošao bez zatezne kamate

Svim klijentima koji imaju kredite i kod faktoring kompanije Heta ili su ih otplatili prije vremena zakon omogućava da mogu da ih konvertuju po kamatnoj stopi od 8,2 odsto godišnje. Predlog izmjena i dopuna Zakona je u ime 39 poslanika podnio poslanik DF-a Nebojša Medojević.

EU očekuje da Crna Gora konkuriše za dio od 40 miliona eura

Evropska unija je izdvojila još 40 miliona eura za projekte za Balkan, očekujemo da Crna Gora predloži dobre projekte i dobije dio novca poručilaje komesarka EU za saobraćaj Violeta Bulc.

Zabrinjava deficit tekućeg računa, poreski dug…

Savjet Centralne banke juče je ocijenio da zabrinjava povećanje deficita tekućeg računa, nivo poreskog duga i porast fiskalnog rizika.

Toščelik pokušao da izbjegne rješenja za stalno

Svi radnici koji su 24 mjeseca radili po ugovorima na određeno vrijeme u nikšićkoj Željezari, odnosno Toščeliku trebalo bi danas da dobiju rješenja za stalni radni odnos. To je dogovoreno na sastanku predstavnika radnika, sindikata i uprave Željezare, a nakon inspekcijske kontrole kazao je Velizar Bajčetić, predstavnik radnika, koji sujuče ujutro ostali ispred fabričke kapije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *