Kapovci ponovo ispred Skupštine

Dodajte komentar
Sa jednog od ranijih okupljanja

Oko 100 bivših radnika Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, na Smokovcu su oko 40 minuta blokirali magistralni put Podgorica – Kolašin.

Radnici su se, nakon što ih je policija spriječila da pristupe mostu, pomjerili pored magistrale i tu ostali do 14 sati. Nakon toga vratili su se ispred Skupštine, odakle su danas i krenuli ka Smokovcu.

Interventna jedinica policije je na Smokovcu spriječila radnike da pristupe mostu, a bile su spremne i marice. Policajci su kratko opkoljavali radnike, ali ubrzo su se povukli. Radnike su pozvali da se raziđu.

Predstavnik bivših radnika KAP-a, Nikola Raković, ranije danas je saopštio da je razgovarao s načelnikom Centra bezbjednosti Podgorica, Jovicom Rečevićem, i da nijesu dobili dozvolu za blokadu magistrale.

Uložili smo žalbu na zabranu okupljanja, a sud je nije obradio“, kazali su radnici na Smokovcu.

Kažu da neće odustati.

Danas Smokovac, sjutra negdje drugo“, poručio je Raković.

On je pozvao policiju “da se preispita” i da “štiti one koje treba”.

Predstavnik radnika, Zoran Vukotić, kazao je da radnici očekuju i dolazak ministra unutrašnjih poslova, Gorana Danilovića. Spremni su, kažu, da naredne sedmice opet blokiraju Smokovac, ako se ne riješe njihovi problemi.

Radnici su u 11 i 15 krenuli ka Smokovcu. Prethodno su se sastali ispred Skupštine, očekujući podršku poslanika. S njima je bio predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić. On nije pošao na Smokovac jer je, kako je kazao, potrebno da ostane u parlamentu zbog glasanja o izmjenama zakona o konverziji kredita.

Prije polaska, radnicima se obratio poslanik Miloš Konatar koji im je poželio sreću. “Zakoni doneseni u Skupštini ne poštuju se voljom jednog čovjeka”, kazao je Konatar.

Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a Skupština je usvojila u julu prošle godine kao leks specialis.

Penzioneri su, zbog nepoštovanja Zakona, proteste koje su počeli u martu privremeno prekinuli krajem jula, zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Bivši radnici su početkom prošle sedmice nasilno pokušali da uđu u Skupštinu, ali ih je policija spriječila u tome, koristeći suzavac u spreju. Nakon toga su njihovi predstavnici i poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, ušli u parlament na razgovor sa Pajovićem.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine.

Vlada će zaključke uputiti parlamentu i tražiti da se po njima izjasni.

Za isplatu penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

Analitika, RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *