Evo koliko vrijedi zlatna olimpijska medalja

Dodajte komentar

Kada bi osvajač zlatne olimpijske medalje na predstojećoj Olimpijadi u Rio de Janeiru svoje odličje odlučio da proda kod otkupljivača zlata, mogao bi dobiti oko 500 eura. Srebrna medalja vrijedi nešto preko 260 eura, prenosi Poslovni dnevnik.

Medalje za olimpijske pobjednike u Riju bit će najteže u istoriji, jer njihova će masa biti čak 500 grama, odnosno pola kilograma. To je čak stotinjak grama više od onih koje su oko vrata nosili sportisti na pobjedničkom postolju u Londonu prije četiri godine. Suprotno uvriježenom mišljenju, zlatne medalje proizvedene su uglavnom od srebra, koje čini gotovo 99 posto procenata, i to čistoće 0,925, odnosno na nivou većine srebrnjaka. To je 494 grama srebra na koje se dodaje još šest grama zlata, ali tim je zlatom srebro u potpunosti prekriveno, pa medalja izgleda vrlo skupocjeno.

Kada bi bile od čistog zlata, vrijedile bi preko 20 hiljada eura.

“Srebrne medalje kovane su isključivo od srebra s udjelom čistoće od 92,5 posto. Naravno, srebro je daleko jeftinije od zlata, i na svjetskim berzama cijena za gram kreće se oko 0,6 eura. Tako bi drugoplasiranim na OI u Riju za njihove medalje mogli isplatiti nešto više od 260 eura”, objasnio je za Poslovni dnevnik Želimir Bagić direktor u Auro Domusu.

Vrijednost medalje za treće mjesto, koja sadrži 475 grama bakra i 25 grama cinka, manja je 15 eura. Za izradu svih medalja utrošeno je pet kilograma zlata te 1,6 tona srebra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *