Brexit neće usporiti privatizaciju NLB banke

Dodajte komentar

Odluka Britanaca da napuste Evropsku uniju ne utiče na zastoj privatizacije najvećih banaka u Sloveniji i ona se obavlja prema unaprijed utvrđenom rasporedu, kazao je novi čelnik Nove ljubljanske banke Blaž Brodnjak u intervjuu za Delo.

Ni jedna supa se ne jede topla“, prokomentarisao je šef NLB-a velike korekcije vrijednosti dionica banaka odmah nakon Brexita, koja se, kako je rekao, posljednjih dana blago usporava.

U banci računaju da će tržišta razmotriti potencijalne implikacije Brexita do septembra, a zatim će se umiriti, prenosi Delo.

Brodnjaku se čini ključnim da nakon privatizacije sjedište NLB-a ostane u Ljubljani.

On je najavio da će se banka još racionalizovati, te u roku od pet godina će imati gotovo 20 posto manje zaposlenih, ali će oni biti “vrlo kompetentni i posvećeni.” Banka će nastaviti da ulaže u digitalizaciju i inovativna rješenja, a više od polovine dobiti će doći iz banaka kćerki.

Prije nedjelju banka je objavila da je prodala 400 mil EUR loših dugova, dok su prošle godine predvidjeli da će prodati 800-milionski paket loših dugova. Brodnjak je objasnio da je konačan iznos paketa loših dugova između 650 i 670 miliona eura jer su se u međuvremenu neki sami oporavli, neki portfelji su prilagođeni, neki klijetni su sami platili potraživanja.

Za sada su prodali paket vrijedan 400 miliona, a za prodaju preostalih 250 miliona eura pregovori su u toku.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *