EU produžila ekonomske sankcije Rusiji za još šest mjeseci

Dodajte komentar

EU je donela odluku da za još šest mjeseci produži ekonomske sankcije Rusiji, uvedene zbog navodne umiješanosti Moskve u sukobe u Ukrajini.

Evropski savjet produžio je ekonomske sankcije Moskvi za još šest mjeseci i one će trajati do 31. januara 2017. godine“, navodi se u saopštenju te institucije.

Odluka o produženju sankcija očekivana je, s obzirom na to da su se lideri zemalja EU o tome načelno saglasili 21. juna.

Sankcije, čije važenje ističe krajem jula, posebno pogađaju ruski bankarski sektor, naftne kompanije i odbranu.

Moskva je kao odgovor uvela embargo na uvoz hrane iz EU, koje je predsjednik Rusije Vladimir Putin u utorak produžio do kraja 2017. godine, prenosi Nova ekonomija.

Putin je sredinom juna izrazio spremnost da “učini korak bliže” ka EU, ali je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odbacio mogućnost ukidanja sankcija dok Moskva ne počne u potpunosti da primjenjuje sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Sporazum, potpisan u Minsku u februaru prošle godine, predviđa set političkih i ekonomskih mjera i prekid vatre duž linije fronta, ali ga obe strane u sukobu redovno krše.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *