Pet načina da ostvarite ‘pasivnu’ zaradu

Dodajte komentar

Zarađujte dok spavate. Ova rečenica zvuči suviše lijepo da bi bila istinita, ali postoje slučajevi u kojima je makar djelimično moguća.

Takozvana “pasivna zarada” odnosi se na one poslove kod kojih uradite određene aktivnosti, nakon čega ili ne radite ništa ili radite minimalna održavanja, dok zarada pristiže sve vrijeme.

Ovakvi poslovi u nekim slučajevima mogu donijeti i veliku zaradu, ali češće služe kao dopuna nekom “pravom” poslu.

YouTube video

Ovo je posao koji rapidno raste. Video klipove možete praviti o čemu god želite (i u šta se razumijete, naravno) – muzika, tutorijali, mišljenje o aktuelnim temama, komedija, filmske kritike…samo su neke od opcija. Kada snimite video i objavite ga na YT-u, sledeći korak je povezivanje sa AdSense sistemom oglašavanja, koji će na vaše video snimke plasirati reklame. Svaki put kada gledalac klikne na neku reklamu, vi ćete zaraditi novac od AdSensea.

Video snimci, naravno, moraju biti što zanimljiviji, morate ih promovisati na društvenim mrežama i snimiti ih toliko da vam zarada stiže iz više izvora. U kreiranje videa treba uložiti dosta truda, ali jednom kada ga završite, on će u dugom periodu biti izvor pasivne zarade za vas.

YouTube je danas platforma na kojoj se mogu stvoriti ogromne zarade, tako da je najmanje što možete uraditi – da pokušate. Primjera radi, Emili Edington je svoju ljubav prema šminkanju pretočila u YT kanal i to joj je postao cjelodnevni posao. Njeni snimci su do sada pregledani preko 66 miliona puta.

Affiliate marketing

Ovaj vid zarade zgodan je za one koji imaju blogove i sajtove. Preko njih možete promovisati određene proizvode i usluge, a bićete plaćeni po procentu za svaku prodaju koja bude realizovana zahvaljujući vama

Iako možda djeluje komplikovano, u stvari nije, s obzirom na to da postoji na hiljade kompanija širom svijeta koje svoje proizvode žele da plasiraju na što više mjesta.

Ovakve ponude možete pronaći direktno kod proizvođala ili distributera, ali i na sajtovima koji se bave ovakvim marketingom, kao što je recimo ClickBank. Uvjek je bolje ako je u pitanju proizvod u koji i sami vjerujete i zainteresovani ste za njega ili se tematski uklapa u koncepciju vašeg sajta.

Prodajte svoje fotografije preko interneta

Ako volite fotografiju, možete svoj rad pretvoriti u ozbiljan izvor pasivnih prihoda. Foto-servisi poput Shutterstocka ili iStockphotoa su sjajne platforme na kojima možete ponuditi svoje fotografije. Možete biti plaćeni po procentu ili po fiksnom iznosu za svaku sliku koja bude prodata.

Na ovaj način, samo jedna fotografija može biti izvor solidnih prihoda ukoliko bude dovoljno atraktivna da je kupci žele iznova i iznova. Potrebno je da kreirate svoj portfolio, objavite ga na jednoj ili više platformi i posle toga aktivan rad se pretvara u pasivnu zaradu. Sve tehnikalije oko prodaje fotografije na sebe preuzima platforma na kojoj ste objavili slike.

E-knjige

Oko ovoga može biti dosta posla, ali jednom kada knjigu napišete, upakujete i objavite na vebu, sve što vam preostaje je da čekate zaradu. Knjigu možete prodavati na svom sajtu, ali i na brojnim sajtovima koji se time inače bave, poput Amazona recimo.

Prodaja preko interneta

Mogućnosti su neograničene. Možete da prodajete veliki broj proizvoda i usluga, u zavisnosti od toga šta imate da ponudite. To može biti recimo neki proizvod domaće radinosti koje sami proizvodite ili neki digitalni produkti, recimo, poput tutorijala snimljenih na DVD i slično.

Da biste na pravi način uradili posao, morate da postavite sajt-prodavnicu jer preko njega sve ide mnogo lakše i više je automatizovano, mada možete prodaju vršiti i preko običnog sajta ili bloga, s tim što ćete u tom slučaju imati nešto više posla.

Takođe, možete svoje proizvode davati i drugim sajtovima i prodavcima da ih prodaju, a da im vi zauzvrat dajete procenat.

Nova ekonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *