Start-up rječnik (9): DUE DILLIGENCE

Dodajte komentar

Due dilligence se definiše kao procjena i istraživanje koje preduzima investitor kako bi donio odluku o potencijalnom ulaganju u startap. Obzirom da je ulaganje u ranoj fazi rizično, ovaj proces treba da identifikuje ključne rizike u vezi sa investicijom i da nadje adekvatan odgovor na njih.

Due dilligence je rigorozan proces koji određuje da li će investitor ulagati u startap, i uključuje niz pitanja i odgovora u vezi sa procjenom poslovnih i pravnih aspekata poslovanja startapa. Kada se proces završi investitor na osnovu dobijenih rezultata može da donese racionalnu odluku i realizuje investiciju.

Najčešće due dilligence podrazumijeva tri stadijuma:

  • Screening due diligence – podrazumijeva pregled više stotina poslovnih mogućnosti koje se, u ovoj fazi, sužavaju na nekoliko startap kompanija koje prelaze u sledeće faze ispitivanja.
  • Business due diligence – u ovoj fazi se ispituju poslovni model, finansijski pokazatelji i izvještaji, tržišni potencijal, struktura menadžmenta, proizvod ili usluga, pojedinog odabranog startapa.
  • Legal due diligence – podrazumijeva ispitivanje i odabir mogućnosti za realizaciju same transakcije u smislu ugovornih odnosa, pitanja prava, obaveza i interesa, pravnih aspekata poslovanja startapa, pa je za ovu fazu bitna ekspertiza pravnika. Nakon ove faze realizuje se investicija.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *