Dolar oslabio uoči sjednice Feda-a

Dodajte komentar

Dolar je u danas na međunarodnim tržištima skliznuo prema košarici valuta u opreznom trgovanju uoči ovonedjeljnih sjednica američke centralne banke Fed i japanske centralne banke Bank of Japan (BOJ), koje će ulagačima dati nove smjernice u vezi daljih poteza u monetarnoj politici.
Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je za 0,2 posto, na 94,963 boda. Dolar je prema jenu oslabio 0,5 posto, na 111,24 jena, a skliznuo je i prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,1270 dolara.

U fokusu ulagača, uz redovne sjednice centralnih banaka u SAD-u i Japanu, ove će nedjelje biti i objava najnovijih pokazatelja o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) u nizu svjetskih ekonomija. U međuvremenu bi, po ocjeni analitičara, ulagači mogli biti skloniji opreznijem trgovanju.

Valutna kretanja na samom početku nedjelje , po njihovim su riječima, najvećim dijelom odraz skepse među tržišnim učesnicima da će funkcioneri na redovnoj mjesečnoj sjednici Feda signalizirati podizanje kamatnih stopa u skorije vrijeme. Na sjednici BOJ-a, pak, mnogi tržišni učesnici očekuju dalje mjere ublažavanja monetarne politike.

U petak je kurs jena skliznuo za 2,1 posto prema dolaru, što je njegov najveći dnevni gubitak od najave drugog kruga ublažavanja monetarne politike u Japanu u oktobru 2014. godine, a povod je bilo izvještaj Bloomberga da BOJ razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa i u programu kreditiranja finansijskih institucija.

Trgovci su, međutim, takođe svjesni da bi daljne ublažavanje monetarne politike u Japanu moglo imati ograničenog uticaja na slabljenje jena, kao i uvođenje negativnih kamatnih stopa u januaru ove godine koje je polučilo slabe efekte.

Skeptičan sam u vezi daljeg slabljenja jena. Stiče se utisak da finansijska tržišta imaju slabo mišljenje o uticaju negativnih kamatnih stopa na ekonomiju“, kazao je Kyosuke Suzuki, direktor odjela za trgovanje valutama u francuskoj banci Societe Generale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *