EU produžila sankcije Rusiji za još šest mjeseci

Dodajte komentar

Evropska unija je u ponedjeljak produžila ekonomske  sankcije Rusiji za sljedećih šest mjeseci zbog njene ulogu u sukobu u istočnoj Ukrajini, saopštilo je Vijeće EU-a.

“Vijeće je 21. decembra 2015. produžilo ekonomske sankcije protiv Rusije do 31. jula 2016. godine”, kaže se u saopštenju EU-a.

Odluka je bila očekivana nakon što su se u petak veleposlanici 28 zemalja članica EU-a složili s produženjem sankcija.

Evropska unija je na godinu dana uvela sankcije protiv Rusije 31. jula 2014. godine kao odgovor na aneksiju Krima.

Prije isteka toga roka, 22. juna ove godine, Vijeće produžilo sankcije do 31. januara 2016. godine. Odluka o produženju uslijedila je nakon što su čelnici EU-a na samitu u martu ove godine povezali trajanje sankcija s ispunjenjem sporazuma iz Minska, a rok za sprovođenje tih sporazuma je 31. decembra 2015. godine.

“Budući da sporazumi iz Minska neće u potpunosti biti sproveden do 31. deembra 2015. godine, sankcije su produžene, a Vijeće nastavlja da prati napredak u sprovođenju tih sporazuma”, navodi se u saopštenju Vijeća EU-a.

Sporazumi iz Minska postignuti su uz posredovanje Njemačke i Francuske. Njima je dogovoreno primirje između ukrajinskih snaga i proruskih separatičkih snaga na istoku zemlje.

O odnosima s Rusijom unutar EU-a nema pune saglasnosti. Francuska želi da pridobije Rusiju za zajedničku borbu protiv terorizma i okončanje rata u Siriji, ali dobar broj zemalja članica insistira da ne može biti približavanja s Moskvom dok ne sprovedu sporazumi iz Minska.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *