Televizija RAI Varufakisu platila 1000 eura po minutu

Dodajte komentar

Ialijanski političari žustro su reagovali nakon što su saznali da je državna televizija RAI platila 24.000 eura bivšem grčkom ministru financija Janisu Varufakisu za intervju od 22 minuta.

Honorar od 26.300 dolara ili više od 1000 po minutu Varufakis je dobio za nastup na kanalu  RAI 3 27. septembra a uz novac od intervjua plaćen mu je let do Rima u biznis klasi. Varufakis je to sam priznao na svom blogu u srijedu.

Varufakis je bio lice grčkog prkosa međunarodnim kreditorima, i odlučio je da objavi svoju zaradu od javnih nastupa kako bi odbacio brojne kritike da je u misiji “samobogaćenja” otkako je dao ostavku na mjesto ministra.

Kako je kazao, imao je 20 javnih nastupa u kojima je govorio besplatno, samo mu je bila plaćena avionska karta u ekonomskoj klasi, i još tri u kojima je zaradio od 500 do 1700 eura.

Međutim, bila su i dva “komercijalna” nastupa, intervju za RAI i govor na konferenciji u Singapuru za koje mu je plaćeno 24.000 odnosno 28.000 eura.

Motociklista i lijevo orijentisani ekonomista branio se kako je morao naplatiti rimski i singapurski nastup kako bi “ostao nezavisan” i podržao “svoje druge aktivnosti”.

Izvor: ekathimerini.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *