Milijarder dijeli posao migrantima

Dodajte komentar

Milijarder Hamdi Ulukaja, koji se proslavio stvarajući bogatstvo na prodaji grčkog jogurta Amerikancima, vrata svojih fabrika otvorio je izbjeglicama.

 

Počeo je da ih zapošljava u pogonima svoje fabrike American jogurt kompani u Njujorku kako bi im pomogao da započnu novi život.

Pobjegao je 2005. iz Turske jer se kao Kurd osjećao ugroženo, ispričao je magazinu “Fortune. “Mnogi Kurdi bježe iz Turske jer im se krše ljudska prava, bombarduju njihova sela”, rekao je Ulukaja.

Počeo je ispočetka u Americi. Tamo je 2007. osnovao kompaniju Čobani i razvio j biznis od nekoliko milijardi dolara. Nedavno se pridružio milijarderima koji su nakon smrti obećali da doniraju veći dio svog novca.

“Zbog svog porijekla znam koliko je važno da vas prihvate u novoj okolini, a to je moguće samo ako dobijete posao”, rekao je on.

Ulukaja od 2008. zapošljava izbjeglice u svojoj američkoj fabrici. Ti su ljudi među srećnijima. Ulukaja kaže da je shvatio kolika je kriza tek kad je posjetio grčko ostrvo Lezbos, na koje svaki dan stižu brodovi s izbjeglicama. Kaže da su aktivisti koji rade s njima izvrsni, ali su uslovi loši.

On je pozvao američke biznismene da se uključe. “Mi smo jednostavno efikasniji od vlada”, kaže Ulukaja. Podršku su već dale velike firme poput Gugla i banke Goldman Saks, UNHCR je skupio 17 miliona dolara donacija.

Ulukaja misli da bi biznis trebalo da se uključi i operativno. U ovom izbjegličkom talasu mnogi imaju mobilne telefone i komuniciraju preko društvenih mreža na internetu, a na terenu ih dočekuje zaostalost.

“Dovoljno je bogatstva u svijetu, dovoljno znanja i tehnologije da bi se brže djelovalo”, kaže Ulukaja. Lani je donirao dva miliona dolara za pomoć ljudima u sirijskom gradu Kobani.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *