Zbog cyber prijetnji otvaraju se hiljade radnih mjesta

Dodajte komentar

Sve više računarskih napada zahtijeva i zapošljavanje sve veće broja kompjuterskih strčnjaka, što je postao trend u cijelom svijetu.

Procjenjuje se da cyber napadi koštaju poslovne subjekte između 400 i 500 miliona dolara godišnje kroz direktne štete, poremećaje u poslovanju i popravke. Podaci su to osiguravajuće kompanije Lloyd’s, što ih prenosi CNBC.

Zaštita podataka koji bi mogli biti zanimljivi cyber-kriminalcima mogla bi do 2019. godine otvoriti šest miliona novih radnih mjesta, procjenjuje čelni čovjek Symanteca Michael Brown istovremeno iznoseći podatak da će, na žalost, tek četiri i po milijmiliona una ljudi biti za taj posao kvalificirano.

Svakodnevne cyber-prijetnje i napadi

– Riječ je o vrućem tržištu radne snage jer svaki dan kad otvorite novine možete čitati o novom cyber napadu. Znači da je potražnja vrlo velika, dodaje Amy Cappellanti Wolf, Symantecova šefica ljudskih resursa.

Prema podacima iz SAD kompjuterski stručnjaci zarađuju oko 84 hiljada dolara godišnje, što je oko šest i po hiljada dolara više od plaće običnih informatičara. No, istovremeno, za popunu tih radnih mjesta čeka se tri puta duže. Za oko 84 posto radnih mjesta u sektoru računarske sigurnosti potrebna je fakultetska diploma, a za 70 posto njih potrebne su i godine radnog iskustva, što je teško očekivati budući da taj sektor nije ni postojao do prije nekoliko godina.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *