13 mjera koje je Cipras morao da prihvati

Dodajte komentar

Nakon što je napokon postignut sporazum između Grčke i evropskih pregovarača jasno je da će Grčka morati da napravi značajne reforme. Samit je trajao rekordnih 17 sati, prije nego što su se dvije strane usuglasile oko svojih zahtjeva. Grčka je tražila trogodišnji program pomoći vrijedan 53.5 milijardi eura, a na kraju je dogovoren program pomoći vrijedan između 82 i 86 milijardi eura.

Atini je ovaj sporazum bio nužan kako bi dogovorila novi program Evropskog stabilizacionog mehanizma ESM, te kako bi Evropska centralna banka nastavila svoj program likvidnosti ELA što će omogućiti grčkim bankama da ponovo funkcionišu. Grčki premijer Aleksis Cipras sada ima zadatak da ovaj sporazum izglasa Parlament, a ovo su ključne tačke sporazuma zaključenog jutros u Briselu.

1. Formiranje posebnog fonda s grčkom imovinom

U sporazmu stoji kako će “vrijedna grčka imovina biti prebačena u nezavisni fond koji će je monetizovati kroz privatizaciju i druge mjere”. Fondom će upravljati grčke vlasti uz nadzor evropskih institiucija. Ovo je bila jedna od posljednjih tački sukoba u sporazumu. EU je zahtijevala da ovaj fond ima centar u Luksemburgu, a na kraju je potpisano da će sjedište fonda biti u Atini.

Ukupna vrijednost imovine u fondu biće 50 milijardi eura, od kojih će 25 milijardi biti iskorišteno za rekapitalizaciju banaka. Polovina od preostalih 25 milijardi bit će iskorištena za smanjenje duga u odnosu na BDP,  a ostatak (12.5 milijardi) za investicije.

2. MMF je dio sporazuma

Još jedna tačka zbog koje je još rano jutros postojala mogućnost da ne dođe do sporazuma. Grčka nije željela da MMF bude uključen u ovaj dogovor, dok su evropske institucije na tome insistirale. Na kraju, u sporazumu stoji kako će Grčka zatražiti podršku MMF-a (nadzor i finansiranje) od marta 2016.

3. Reforma tržišta rada

Usvojiće se ambicioznije tržišne reforme s jasnim rokovima za sprovođenje s preporukama OECD-a. Tom će se reformom regulisati rad nedjeljojm, vrijeme kada prodavnice rade, vlasništvu apoteka, mljekara i pekara.

Preduzeće se,  u skladu s relevantnom praksom EU rigorozna revizija i modernizacija kolektivnog pregovaranja i kolektivnih otkaza, u skladu s vremenskim rokovima i pristupom dogovorenim s institucijama.

4. Usvajanje zakona o parničnom postupku

Do 22. jula Grčka će usvojiti Zakon o parničnom postupku što je glavni dio reforme pravosuđa. Time će se ubrzati sudski procesi i smanjiti troškovi.

5. Modernizacija državne uprave

Modernizovaće se i značajno ojačati grčka uprava pod pokroviteljstvom Evropske komisije, stoji u sporazumu. Predlog depolitizacije grčke uprave institucijama će biti dostavljen od 20. jula, nakon pregovora s evropskim institucijama. Grčka se vlada obvezala da smanji dalje troškove grčke uprave.

6. Normalizirati odnose s evropskim institucijama

Institucijama će se osigurati potrebni uslovi za rad u Atini na poboljšanju i nadzoru programa. Vlada se mora konsultovati i složiti s evropskim institucijama o nacrtima “svih zakona o relevantnim područjim prije nego što se upute u javnu raspravu”

7. Ukinuće se neke Sirizine odluke

U sporazumu stoji, kako će grčka vlada preispitati zakone koji su doneseni 20. februara vezane uz prošli sporazum između Grčke i Trojke, u cilju izmjena i dopuna zakonodavstva.

8. Nema klasičnog otpisa duga

U sporumu stoji kako klasičnog otpisa duga neće biti, no kako postoje ozbiljne sumnje o održivosti grčkog duga, te mogućnost implementacija drugih mjera kojim bi se pomoglo učiniti grčki dug održivim.

9. Privatizacija mreže električne energije

Nastaviće se s privatizacijom mreže električne energije, osim ako se ne pronađu zamjenske mjere koje će imati jednak uticaj, u dogovoru s institucijama.

10. Jačanje finansijskog sektora

Usvojiće se potrebni koraci za jačanje finansijskog sektora, uključujući i odlučnu akciju za suzbijanje loših kredita, te jačanje upravljanja u Grčkom fondu za finansijsku stabilnost (HFSF) i bankama što će se osigurati eliminacijom mogućnosti za politička imenovanja u budućnosti.

11. Reforma PDV-a

Grčka do 15. jula mora pojednostaviti sistem poreza na dodanu vrijednost i povećati poresku osnovicu kako bi povećala prihode

12. Penzijska reforma

Do 15. jula sprovešće se mjere za poboljšanje dugoročne održivosti penzionog sistema. Biće to početak sveobuhvatnog programa reforme penzionog sistema.

13. Očuvanje pune pravne neovisnosti ELSTAT-a

ELSTAT je akronim grčke nacionalne statističke službe, a od 2010. funkcioniše kao posebna pravna institucija pod kontrolom parlamenta, a nezavisna od grčke vlade.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *