Grčka ipak spremila spas od bankrota

Dodajte komentar

Grčka vlada je odobrila paket mjera koji će, koliko večeras, predstaviti svojim kreditorima u cilju postizanja sporazuma koji bi je spasio od bankrota.

Jedan od poslanika iz redova grčke vladajuće partije Siriza je novinaru Gardijana rekao da je poslanicima rečeno da “budu u pripravnosti” da bi u što kraćem roku glasali o reformskom paketu.

“Rečeno nam je da svi budemo ovdje. Možda ćemo glasati o paketu već sjutra ujutru”, rekao je poslanik.

Gardijan piše da novi grčki predlog uključuje strože reforme od bilo kojih koje su od Atine zahtijevane tokom petogodišnje ekonomske krize.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos je, nakon sastanka vlade u Atini, rekao da će Grčka uskoro predati predlog “reforme za keš” kreditorima.

Grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu u ponoć ističe rok za dostavljanje predloga koji mu je postavio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

“Ako predlog ne stigne do petka ujutru, biće to kraj pregovora i suočićemo se sa najcrnjim rješenjem”, kazao je Tusk u utorak.

Ako evropski partneri budu zadovoljni Ciprasovim predlogom, on bi trebalo da bude prihvaćen na vanrednom samitu lidera EU u nedelju, a ako ne budu zadovoljni, zvaničnoj Atini prijeti izlazak iz eurozone, navodi Rojters.

Grčki dnevnik Katimerini je danas javio da Vlada u Atini planira primjenu paketa reformi “teškog” 12 milijardi eura u naredne dvije godine, što je više u odnosu na ranije predvidjen iznos potrebnih sredstava za neutralisanje posljedica povratka u recesiju posle višemjesečnih teških pregovora sa kreditorima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *