Draghi: Grčka će teško pobjeći od bankrota

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi izrazio je dosad najveću sumnju u to da će Grčka izbjeći bankrot, kao i u mogućnost da bi Rusija mogla da pritekne u pomoć Atini.

Draghi je to konstatovao u trenutku kada se očekuje da grčki premijer Alexis Tsipras iznese posljednji prijedlog reformi. Grčka novinska agencija ANA izvjestila je da će Atina do kraja dana poslati tekst s prijedlozima.

Italijanski list Il Sole 24 prenosi da je Draghi, koji se nalazi pod velikim pritiskom Njemačke jer održava grčke banke u životu, rekao da nije siguran da će se pronaći rješenje za Grčku i ne vjeruje da će Rusija priskočiti u pomoć Atini.

Upitan može li se postići sporazum o spašavanju Grčke, Draghi je uoči odlaska u Briselu rekao: „Ne znam, ovog puta to je jako teško.“

Na pitanje očekuje li da će ruski predsjednik Vladimir Putin pomoći Grčkoj, Draghi je odgovorio: „Ne vjerujem, ne vidim to kao mogućnost….na kraju krajeva, oni nemaju novca“.

ECB drži nelikvidne grčke banke iznad površine hitnom likvidnošću koja ističe za vikend, kada se čelnici zemalja evrozone moraju dogovoriti oko trećeg programa finansijske pomoći Grčkoj.

Draghijevu podršku grčkim bankama oštro je kritikovao predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann rekavši da je na vladama, a ne na ECB, da pruže pomoć Atini.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *