Grčki izlazak mogao bi da „zbriše“ 1,4 biliona dolara

Dodajte komentar

Brz i loše isplaniran odlazak Grčke iz evrozone mogao bi da „zbriše“ 1,4 biliona dolara vrijednosti globalnih akvizicija i ostalih ekonomskih spajanja – upozorava poznata advokatska firma „Bejker-Mekenzi“.

Grčki izlazak iz zone evra mogao bi da stvori neizvjesnost koja bi srušila cijene dionica, povećala prinose na italijanske i španske obveznice i smanjila povjerenje ulagača i preduzetnika, stoji u izvještaju koji citira „Blumberg“.

Loše isplaniran grčki „put“ iz evrozone mogao bi da utiče i na američko i kinesko tržište, gdje bi gubici mogli da premaše 700 milijardi dolara.

Potencijalno, izlazak Grčke mogao bi da potrese sva tržišta i da posebno utiče na ugovore o akvizicijama i spajanjima u Evropi, ne računajući Veliku Britaniju.

Istovremeno, uredan i dobro vođen grčki odlazak iz zone evra bio bi manje opasan za ekonomske aktivnosti u Evropi i smanjio bi ih samo za dva odsto.

Globalna aktivnost akvizicija i raznih ekonomskih spajanja mogla bi ove godine da premaši tri biliona dolara, po prvi put od 2007. godine.

Firma „Bejker-Mekenzi“ napravila je procjenu potencijalne štete od grčkog izlaska iz evrozone na osnovu finansijskih modela „Oksford ekonomiksa“, jedne od vodećih kompanija u oblasti ekonomskih predviđanja.

Grčka hitno traži pozajmicu od eurozone

Grčka je dostavila zvanični zahtjev za dobijanje pozajmice iz specijalnog spasilačkog fonda eurozone, izjavio je portparol Evropskog stabilizacionog mehanizma.

“ESM je primio zahtjev Grčke”, izjavio je portparol, a prenosi agencija Rojters.

Ministri finansija eurozone bi na današnjoj telefonskoj konferenciji trebalo da razmotre ovaj zahtjev koji je zvanično upućen na adresu šefa eurogrupe Jeruna Dajselbluma.

Evropska centralna banka je upozorila da ukoliko u nedjelju ne bude postignut dogovor sa Grčkom, neće imati izbora i da će prekinuti podršku grčkim bankama.

Izvor: Capital.ba, B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *