Zašto Amerika nastoji da sabotira “Turski tok”

Dodajte komentar

Politički analitičar iz Beograda Vladimir Ajzenhamer rekao je da SAD nastoje da sabotiraju projekat gasovoda “turski tok” i ocijenio da je Srbija kolateralna šteta nastojanja Amerike da održi Tursku “u dovoljno čvrstom zagrljaju”.

Ajzenhamer je rekao da se zaista veliki pritisak Vašingtona primjećuje kroz različite transanadolijske koncepte gasovoda, kojima Amerika uporno pokušava da sabotira ovaj projekat.

“U narednom periodu vidjećemo oštru konkurenciju Rusije i SAD u borbi oko Turske. Turska se nalazi u poziciji `poželjne udavače`, ali to nije održivo na duže staze i moraće da se opredijeli”, rekao je Ajzenhamer, koji je asistent na predmetu Međunarodni odnosi Fakulteta bezbjednosti u Beogradu.

On ističe da su balkanske zemlje, kada je riječ o snabdijevanju gasom putem “turskog toka”, determinisane odlukom Turske i ponašanjem Rusije, jer ne postoji dobra volja Moskve da finansijski jače podrži izgradnju na Balkanu, a pitanje je koliko zemlje regiona imaju mogućnost da finansira gasovod.

Ajzenhamer kaže da je spoljna politika Turske danas određena, prvenstveno odnosom prema SAD iz čijeg “čvrstog zagrljaja” Ankara pokušava da se izvuče, dok Vašington nastoji da taj zagrljaj zadrži dovoljno čvrstim da bi je koristio “za emitovanje svog uticaja u regionima”.

Ističući da je Srbija tu “kolateralna šteta”, Ajzenhamer smatra da tursko prisustvo na ovim prostorima neće nestati, te da se, stoga, sa Turskom mora graditi odnos hladne glave kroz pitanja o kojim se može sarađivati kao što su ekonomija i borba protiv islamskog ekstremizma.

Izvor: Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *