OTP Grupa iznenadila objavom kvartalne dobiti

Dodajte komentar

Iako su sve podružnice OTP banke osim mađarske i bugarske u četvrtom tromjesečju 2014. zabilježile gubitke, konsolidovani gubitak zahvaljujući jednokratnim stavkama manji je od očekivanja analitičara, piše portal podtfolio.hu.

OTP je u velikim problemima u Rusiji i Ukrajini i ulagači imaju razloga za brigu. U finansijskom izvještaju teško je pronaći razloga koji bi umanjili takve brige, navodi mađarski portal.

Prihodi od kamata te naknada i provizija u četvrtom tromjesečju prošle godine bili su znatno veći od očekivanih, ali i troškovi rizika pokazali su se manjima od očekivanih.

Dobit poslije oporezivanja bez jednokratnih stavki je nešto manja od prosječne procjene, ali jednokratne stavke donijele su plus od 700 miliona forinti umjesto prognoziranog gubitka od 15 milijardi forinti.

Tako je OTP je u četvrtom tromjesečju prošle godine ostvario 11 milijardi forinti dobiti (oko 36 mil. eura) umjesto očekivane 3 milijarde gubitka (oko 10 mil. eura).

U četvrtom kvartalu OTP je povećao rezervacije za kreditnu izloženost u Donjecku i Luhansku na 99,4 posto, što je umanjilo poslovni rezultat na kvartalnom nivou za 18,7 milijardi forinti, a na godišnjem nivou za 25,5 milijardi forinti.

U četvrtom tromjesečju otpisan je čitav ukrajinski goodwil i dio ulaganja prema mađarskom računovodstvenom standardu, što je sve skupa imalo pozitivan uticaj na poreske troškove od 6,6 milijardi forinti. Iako nije uticalo na konsolidovane bilanse, to smanjenje je doprinijelo računovodstvenoj dobiti grupe.

Procjena očekivanih jednokratnih negativnih uticaja zbog regulatornih odluka o naknadi koju treba isplatiti klijentima zbog primjene loše prakse su bile tačnije, što je očekivane gubitke u posljednjem lanjskom kvartalu svelo na 12,5 milijardi forinti, što je pridonijelo većoj dobiti nakon oporezivanja.

Analitičari nisu očekivali ova dva uticaja pa su zato njihove procjene bile znatno lošije od objavljenih rezultata OTP banke.

Izvor: banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *