Davos: Deripaska ne sumnja u aluminijum

Dodajte komentar

Cijene aluminijuma u 2015. ostaće na nivou prošlogodšnjih, a premije za isporuku će rasti, kaže šef vodećeg proizvođača aluminijuma, Rusala, Oleg Deripaska.

On je, u intervjuu televiziji Rosija 24 na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, naglasio da cijene neće rasti i da će u naredne tri-četiri godine biti na prilično niskom nivou.

Prema njemu, to važi za svu berzansku robu.

“Ljudi veoma pesimistično gledaju na svako povećanje vrijednosti, ukoliko nema finansiranja novih projekata u sektoru osnovnih sirovina. Treba proizvoditi, ne više, nego manje i jeftinije”, smatra Deripaska.

Biznismen je dodao da ove godine ne očekuje rast cijene aluminijuma.

“Ona neće biti niža nego sada, ali ne mogu da kažem ni da će porasti, jer investiciono društvo ima negativan stav”.

Ali premije na cijene metala (za isporuku), po njegovom mišljenju, mogu porasti za 150-200 dolara za tonu. U 2014. godini premije na cijenu aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME) dostizale su 450 dolara za tonu.

Cijena aluminijuma na LME je u januaru ove godine pala prvi put od maja 2014. godine na vrednosti od oko 1.800 dolara za tonu. U februaru prošle godine spustila se na 1.703 dolara za tonu, da bi u aprilu porasla na 1.873 dolara, a zatim u maju opet pala na oko 1.770 dolara za tonu, podsjetila je agencija Tas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *