Kad na novcu ne bi bili mrtvi ljudi

Dodajte komentar

Papirni novac nekako preživljava digitalno doba, a sve je više onih koji vjeruju da bi ga trebalo prilagoditi vremenu, bar po izgledu.

Nakon što je objavljen budući, smjeli izgled norveškog novca, američki umjetnik Trevis Purington je objavio svoju viziju “novog dolara”.

Njegov master rad u švajcarskoj Školi dizajna se potpuno odriče tradicionalnog izgleda, bivših predsjednika i zelene boje, a uvodi moderne teme i slike austronauta, prirode, računarskih kola, neuronskih sinapsi i dalekih galaksija.

Kako je navedeno u radu, teme novčanica su: umjeće ($5), struktura ($10), život ($20), inovacija ($50), priroda ($100).

Purington je rekao da je želio da ukaže na savremena dostignuća čovječanstva, a ne da “dodatno mistifikuje mitove ili legende”.

Iako se na prvi pogled ne vidi, umjetnik kaže da je u svoje novčanice utkao neke elemente postojećih dolara kao što su orao, američka zastava ili pečat trezora, kao i citate iz Deklaracije nezavisnosti.

“Mislim da su ovo i dalje prave američke novčanice, ali sa drugačijim kontekstom od onog na koji smo navikli”, rekao je Purington, iako njegove novčanice imaju prilično “evropski izgled”.

Takođe, on nije redizajnirao novčanicu od jednog dolara, jer smatra da je “njegovo vrijeme prošlo”.

“Inspirisao me je i švajcarski model. Tamo svakih 20 godina ljudi dobiju temu na kojoj rade i mijenjaju novčanice. Taj interval je značajan, jer svaka generacija odrasta uz novi novac”, kaže on.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *