Warren Buffett kupio Duracell za tri milijarde dolara

Dodajte komentar

Nakon što je ranije najavio da će prodati poslovanje s potrošačkim baterijama, odnosno čuveni Duracell, Procter & Gamble (P&G) kupca za ovaj biznis pronašao je u američkom Berkshire Hathawayu kojem je na čelu legendarni investitor Warren Buffett.

“Prorok iz Omahe”, kako još zovu Buffetta, platio je P&G-u 4,7 milijardi dolara za Duracell, vodeći baterijski brend na svijetu, no američku kompaniju transakcija će ustvari neto koštati tri milijarde dolara. Naime, ugovorom je predviđeno da P&G dobije svoje dionice koje drži Berkshire Hathaway i koje vrijede 4,7 milijardi dolara, a zauzvrat će P&G dokapitalizovati Duracell sa 1,7 milijardi dolara u gotovini.

Berkshire je peti najveći dioničar P&G-a s dva posto udjela. Prema saopštenju, predviđeno je da transakcija bude potpuno završena u drugoj polovici sljedeće godine. U svakom slučaju, ovime je Buffett dodatno ojačao portfolio Berkshire Hathawaya u segmentu robe široke potrošnje.

Podsjetimo, prošle godine je Buffett za 28 milijardi dolara preuzeo Heinz, poznatog američkog proizvođača umaka od paradajiza. Osim toga, u portfoliju jednog od najuspješnijeg investitora svih vremena “teškog” 46 milijardi dolara nalazi se još modni brend Fruit of the Loom, a posjeduje i udjele u Coca-Coli, informatičkom divu IBM-u, American Expressu te britanskom trgovcu Tescu. Ipak, za ovo posljednje je nedavno kazao kako mu je najveća ulagačka greška. Nakon što je objavljeno da je kupio još jednu akviziciju, Buffet je za medije izjavio kako je oduvijek bio impresioniran Duracellom, i to kao potrošač, ali i kao dugoročni investitor u P&G. “Duracell je vodeći globalni brend, s vrhunskim proizvodima”, nije štedio riječi hvale Buffett.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *