Henkel ostvario rast prodaje od 1,2 odsto

Dodajte komentar

Kompanija Henkel je, uprkos teškom tržišnom okruženju, u trećem kvartalu ove godine zabilježila rast prodaje od 1,2 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, na 4,236 milijardi evra, saopšteno je juče iz te kompanije.

„Uprkos teškom tržišnom okruženju, Henkel je zabilježio solidan učinak u trećem kvartalu 2014. godine. Povećali smo organsku prodaju u svim poslovnim sektorima i profitabilnost“, izjavio je izvršni direktor kompanije Henkel, Kasper Rorsted.

Prema njegovim riječima tržišta u razvoju su doprinijela rastu koji je bio iznad prosjeka. „Akvizicija kompanije Bergkvist u trećem kvartalu će još više unaprijediti vodeću poziciju sektora Adhezivi Tehnologije, dok smo ove godine uložili oko 1,7 milijardi evra u sva tri poslovna sektora kako bismo ojačali naš portfolio“, dodao je on.

Usljed negativnih efekata kursnih razlika od 2,2 odsto, prodaja kompanije je porasla za 3,4 odsto. Finansijski rezultat je poboljšan na -11 miliona evra u trećem kvartalu 2014. godine sa – 25 miliona evra koliko je iznosio u istom kvartalu prošle godine.

Odnos neto obrtnog kapitala i prodaje je iznosio 5,6 odsto, u poređenju sa 4,5 odsto iz istog perioda prošle godine.

U istočnoj Evropi, organski rast prodaje je iznosio 3,1 odsto u teškom tržišnom okruženju, dok je prihod dostigao 792 miliona evra.

Tržišta u razvoju u istočnoj Evropi, Africi, Bliskom istoku, Južnoj Americi i Aziji (bez Japana) su opet dala zamah u trećem kvartalu 2014. godine, uz organski rast prodaje od 6,7 odsto, čemu su doprinijela sva tri poslovna sektora.

U ukupnoj prodaji od 1.914 milijardi evra, udio prihoda sa tržišta u razvoju iznosi 45 odsto, što je na nivou iz istog kvartala prošle godine.

„Suočeni smo sa trenutnim konfliktom između Rusije i Ukrajine i konstantnim političkim nemirima na Bliskom istoku. Ekonomske prognoze postaju sve izazovnije. U ovako teškom tržišnom okruženju, spremnost na brzo reagovanje i fleksibilnost su ključni faktori uspjeha“, rekao je Rorsted.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *