Turci, Arapi i Francuzi zainteresirani za Čačansku banku

Dodajte komentar

Za Čačansku banku, jednu od najvećih srpskih regionalnih banaka, prema neslužbenim informacijama zainteresirani su francuski Societe Generale, turska Halk banka, a guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković potvrdila je da na pregovore s ponudom od 300 milijuna dolara dolaze i predstavnici jedne velike banke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, piše srpski dnevnik Večernje novosti.

Ishod pregovora o prodaji Čačanske banke trebao bi se znati za dva dana, navode srpski mediji.

Turska Halk banka je odavno iskazala interes za kupnju Čačanske banke i na samom je vrhu potencijalnih kupaca, ali posao bi im mogla pokvariti, kako navode Večernje novosti, „nespretna izjava turskog premijera Tajipa Erdogana o Kosovu“.

Prema neslužbenim informacijama ozbiljan interes za kupnju Čačanske banke iskazao je i Societe Generale.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ulaganja velike banke iz Emirata u Srbiju, prvenstveno u razvoj mreže, najavljivana su još prošlog ljeta. Banka ima 70 ogranaka i bavi se raznim uslugama – od privatnog bankarstva do poslova sa stanovništvom. Nije poznato hoće li u Srbiji poslovati u skladu sa zapadnjačkim bankarstvom ili prema islamskim pravilima.

Srpska Agencija za osiguranje depozita krajem prošle godine objavila je prodaju gotovo 77 posto redovnih dionica Čačanske banke, koje su sada u vlasništvu Republike Srbije, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodne financijske korporacije (IFC) i Beogradske banke u stečaju. U pitanju je najmanje 76,74 posto dioničkog kapitala, čijom bi kupnjom investitor stekao potpunu upravljačku kontrolu nad bankom.

Ukupni  kapital banke iznosi 44,48 milijuna eura, dok je aktiva na kraju rujna  bila 294,4 milijuna eura. Banka sa sjedištem u Čačku imala je na kraju rujna 15.502 klijenta, od čega 78 posto  čini stanovništvo. Mjereno prema aktivi, Čačanska banka na srpskom tržištu ima udjel od 1,16 posto. Banka u Srbiji ima 24 podružnice i 385 zaposlenih.

U Srbiji su aktualne i špekulacije o mogućem kupcu podružnice Hypo Alpe-Adria banke. Do nedavno se najizglednijim kupcem smatrala austrijska Erste banka, a sada se sve češće spominje da je jedna velika ruska banka vrlo blizu dogovora.

Guvernerka NBS-a Tabaković: Očekuje se dolazak novih banaka

U intervjuu Tanjugu guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković najavila je da se „može očekivati dolazak novih strateških investitora“ koji će ulagati u srpski bankarski sektor.

Dolazak novih, kredibilnih banaka treba prvenstveno osigurati ponudu kvalitetnijih izvora financiranja i povećati konkurenciju omogućavajući tako povoljnije uvjete kreditiranja gospodarstvu i stanovništvu, istaknula je Tabaković.

Ocijenila je da središnja banka ima “oskudne” instrumente kojima može izravno utjecati na povećanje kreditne aktivnosti banaka. NBS, rekla je srpska guvernerka, na stanje na kreditnom tržištu utječe stvarajući odgovarajuće uvjete stabilnost cijena i deviznog tečaja, “a rezultati toga su već vidljivi kroz započeto smanjenje kamatnih stopa, posebno na kredite gospodarstvu”.

Tabaković je rekla da nema informacije o tome da su banke pooštrile uvjete za odobravanje kredita “jer je već duže vrijeme primjetno da su banke veoma oprezne i nesklone riziku, što je donekle razumljivo imajući u vidu razinu nenaplativih kredita”.

“Banke se svakako trebaju vratiti osnovnom poslu, kreditiranju gospodarstva i građana, ali ništa nije crno-bijelo, sve je povezano. To znači da dodatni poticaj rastu kreditne aktivnosti treba proizaći iz fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi na temelju pozitivnog efekta koji će imati na troškove gospodarstva i sigurnost ulaganja“, pojasnila je guvernerka.

“Stabilniji uvjeti omogućit će bankama da sredstva koja sada plasiraju u vrijednosne papire države i NBS-a preusmjere u financiranje gospodarskih projekata uz niže kamatne stope, što je u pravilu profitabilnije za banke, zaključila je Tabaković

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *