Nova opasnost pred Eurozonom

Dodajte komentar

Eurozona rizikuje da izgubi ekonomski zamajac i odloži oporavak, ukoliko vlade članica ne podrže monetarne stimulacije Evropske centralne banke pomoću fiskalnih i strukturnih mjera za podsticaj privrede, izjavio je član izvršnog odbora ECB Benoit Coeure.

“Ako ne bude formiran adekvatan miks monetarnih, fiskalnih i strukturnih mera koji bi ojačao povjerenje, potrošnju i investicije, ponovo ćemo se naći u opasnosti od privrednog kočenja i odlaganja oporavka”, rekao je Coeure.

On je pozvao vlade širom eurozone da brzo pokrenu reforme neophodne za jačanje ekonomije. Iz ugla ECB, mi smo potpuno posvećeni svojoj ulozi u tom miksu, odnosno vraćanju inflacije na nivo blizu dva odsto, dodao je on, aprenosi Reuters.

Iskustva stečena tokom krize u eurozoni, kao i prilagođavanja sprovedena u baltičkim državama pokazuju da odlučne i brze reforme donose bolje rezultate od postepeno uvođenih mjera, rekao je Coeure novinarima u Nikoziji.

Dodao je i da je konkretno na Kipru potrebno hitno usvojiti zakone koji bi omogućili ubrzanu restrukturu dugovanja privatnog sektora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *