Šta će biti sa Hitlerovom kućom?

Dodajte komentar

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je apel drugim ministarstvima da preuzmu rodnu kuću Adolfa Hitlera u Braunau. U toku je inače višegodišnja debata o namjeni te zgrade.

Veliku kuću blijedo žute boje u kojoj je Hitler rođen, ministarstvo iznajmljuje od 1972, a davalo ju je u podzakup jednom tehničkom institutu i jednoj humanitarnoj organizaciji.

Zgrada, međutim, stoji prazna od 2011, a mjesečna kirija od 4.600 eura predstavlja veliki izdatak za ministarstvo, prenio je AFP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u kontaktu sa drugim austrijskim ministarstvima kako bi vidielo da li neko od njih ima potrebe za prostorom od 800 metara kvadratnih i nada se odgovoru “do kraja godine”, rekao je jedan zvaničnik.

Sudbina Hitlerove rodne kuće bila je predmet debate u Austriji godinama zbog strahovanja da bi mogla da bude iskorišćena kao mjesto sastanka njegovih simpatizera ili fašističkih i neonacističkih grupa.

Kako bi ovo spriječio, ugovor o zakupu predviđa da kuća mora da bude korišćena u društvene i obrazovne svrhe, a ne kao muzej. Hitler je rođen u kući u Braunau, blizu njemačke granice, u aprilu 1889, ali je tu kratko živio, pre nego što se njegova porodica preselila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *