Rusija: Kazne za korišćenje bitcoina

Dodajte komentar

Korišćenje bitkoina u Rusiji će uskoro biti kažnjivo, a svaka transakcija bi pojedince mogla da košta oko 1.000 dolara, a pravna lica i do 25.000 dolara.

Rusko ministarstvo finansija priprema nacrt zakona kojim su predviđene novčane kazne za fizička i pravna lica, čak i u slučaju da ne koriste ovu kriptovalutu, već samo “namjerno promovišu ili dijele informacije koje promovišu” tzv. “rudarenje” valute ili njeno korišćenje u plaćanju.

Kako navodi RT, kazne za pojedince bi se kretale od 755 do 1.260 dolara, za odgovorna lica od 1.500 do 2.500 dolara, a za pravna lica od 12.600 do 25.000 dolara.

U nacrtu zakona se ne koristi termin kriptovaluta već “surogat za novac”. Ruski ekonomisti kažu da je cilj stavljanje bitkoina pod kontrolu, što ne znači da on nema budućnost u rusiji.

“Neću da kažem da su sve ovo besmislice, ali mnoge finansijske institucije razumiju da bi uz dobru regulativu ova kriptovaluta stvorila veoma zanimljive poslovne prilike. Cijena transakcije teži nuli, što čini valutu veoma interesantnim finansijskim instrumentom”, kaže Karen Kazerjan, analitičar u Ruskoj asocijaciji za elektronske komunikacije.

Zasad je nejasno kako će vlasti pratiti transakcije i “loviti” one koji krše zakon, a poznato je da je tek nekoliko firmi odlučilo da prima bitkoin kao sredstvo plaćanja u Rusiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *