SAD: Radnih mjesta kao prije krize, ali plate niže 23 posto

Dodajte komentar

U Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je nadoknađen sav gubitak radnih mjesta izgubljenih u recesiji. Međutim, prema pisanju LA Timesa, plate na novostvorenim radnim mjestima su čak 23 posto niže u odnosu na plate iz pretkriznog razdoblja.

Poslovi izgubljeni u visoko plaćenim industrijama poput IT-a i građevine zamijenjeni su poslovima u sektorima s nižim prosječnim primanjima poput medicinskih usluga.

“Jedna od najopasnijih činjenica oko našeg slabašnog ekonomskog oporavka jest što su plate rasle vrlo malo”, rekao je Chad Stone iz Centra za budžet i politiku, think-tanka koji je orijentisan na ekonomsku politiku prema porodicama sa niskim i srednje niskim primanjima.

“Poslodavci imaju i imatće pregovaračku moć prema potencijalnim zaposlenima u svim segmentima sve dok privreda opet ne ojača”, dodao je. Istovremeno, radnici sa visokim primanjima nastavili su se bogatiti znatno bržim tempom nego domaćinstva sa srednjim i niskim primanjima.

Preveliki dobici koje ostvaruju najbolje plaćeni radnici trend su koji traje već duže od generacije, poručuju istraživači Brookings Institutiona. Danas više nego ikad u proteklih 60 godina, prednost u većim primanja ide u korist onima koji već zarađuju na tržištu kapitala ili nekretninskom tržištu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *